Yaz tatilinin sonuna yaklaşırken okul telaşı başlıyor. Kırtasiyeler, marketler birçok yer okul kıyafetleri, okul çantaları, kalemler ile dolmaya başladı bile…

Bu görüntüler bazı öğrencileri mutlu edip neşelendirirken, bazı öğrencileri telaşlandırıp bir miktar kaygı yaratıyor. Yeni başlangıçlar her zaman hafif de olsa kaygı yaratabilir. Önemli olan bu kaygıyı nasıl yönettiğimiz… Ergenler okulu daha çok sevdiği arkadaşlarının olduğu, onlarla zaman geçirdiği bir yer olarak görürken, minikler oyun oynamak için eğlenceli bir yer olarak konumlandırıyor.

Peki nasıl iyi başlayacağız okula?

Yeni bir ortam, yeni öğretmenler, yeni sistem bir üst sınıfa geçiş, bunlar tabi ki kaygı yaratabilir. Önemli olan ailece bunu nasıl yönettiğiniz.

·        Yeni öğretmenler, arkadaşlar tanıyacağı için şanslı olduğunu dile getirin.

·        Okulda güvende olduğunu bilmeli, eğer problem yaşarsa okulda kimlerden destek alacağına dair hem okul hem veliler tarafından çocuk bilgilendirilmelidir.

·        Yaz sonrasında bir uyum süreci gerekebilir. Yaz döneminde uyku, kahvaltı gibi rutinlerin saati değiştiği için ilk haftalarda biraz sabırlı olması gerektiği vurgulanmalıdır.

·        Yaz döneminde sık sık bir arada olunan tablet, bilgisayar gibi teknolojik aletlerin artık kaldırılması, ya da haftalık düzene sokulması gerekmektedir.  Bir şeyler düzene sokulurken iş birliği içinde çocuk ile beraber karar verilmeli ortak nokta bulunmalıdır.

·        İlkokul öğrencilerinin (1. Sınıf) uyum haftası erken başlayacağından bu süreçte okul ile işbirliği içinde olunup rehberlik servisi ile koordineli hareket edilmelidir.

·        1. Sınıfa başlarken eğer sizden ayrılmakta güçlük çekiyorsa, sınıfından çıktığında onu bir süre karşılayabilirsiniz. “Kapıdan çıktığında burada olacağım, burada güvendesin” şeklinde onu rahatlatacak yönlendirmeler yapabilirsiniz.

·        Ara sınıflarda yeni gelen öğrenciler olacaktır, bu öğrencileri okul başlamadan okula davet edip, onu nelerin beklediğine dair rehberlik servisi ve öğretmenler eşliğinde tatlı bir sohbet yapılabilir, bu onu rahatlatacak ve güvende hissetmesini sağlayacaktır.

Umarım çocuklarınız ve sizler için her açıdan mükemmel bir yıl olur.

Şans sizden yana olsun!