LGS sınavına sayılı günlerin kaldığı süreçteyiz. Bu son haftalar hem anne babalar hem de çocuklar için oldukça gergin geçiyor tahmin edebiliyorum. 

LGS sınavına sayılı günlerin kaldığı süreçteyiz. Bu son haftalar hem anne babalar hem de çocuklar için oldukça gergin geçiyor tahmin edebiliyorum.  Çocuklar bu süreçte evde sizinle çok sık vakit geçiriyorlar, deneme sınavlarını gerçek sınav modunda ciddiyetle çözmeleri oldukça önemli. Son haftalarda yanlışlar artsa bile çocuklar için kaygı arttığı için motivasyonlarını bozmadan çalışmaya devam etmelidirler. Sabah saatleri en verimli saatlerdir. Çocuklar sınava kadar her gün kahvaltı yapmalı. Sınav günü eminim siz anne babalar çocuklarınızı kahvaltısız göndermeyeceksiniz, sınava kadar kahvaltı yapmaz sınav günü bir anda kahvaltı yaparsa sabah içinde bulunduğu stresle beraber mide problemleri yaşayabilir, o nedenle sınava kadar kahvaltı konusuna dikkat etmenizi tavsiye ediyorum.

Uyku düzeni çok önemli. 
Gece geç saate kadar ders çalışan öğrenciler var, verimli bulan öğrencilerimiz oluyor, ya da sabah saatlerini verimli kullanan öğrenciler oluyor en uygun saati ve ortamı öğrenci kendisi deneyerek belirleyecektir. Ama beynin dinlenmesi, bilgilerin yenilenmesi açısından uyku çok önemli.Öğrenciler için kaygı bir miktar işlevseldir. Heyecan duymak, kalp atışının artması normal, bu duygu kabul edilmeli ve biraz heyecan ve stresin insanı hayata geçirdiği bilinmelidir. Öğrencinin başarısız olduğu durumlarda pes etmek yerine yeniden denemesi için motive edilmeli, yanında olduğunuzu hissettirerek güven ve sevgi ortamı oluşturulmalıdır. 


Anne babalar çocuklarını çok iyi tanımalı, hangi alanda daha başarılı olabilecekleri konusunda gerçekçi bir fikre sahip olmalı ve beklenti bu düzeyde olmalıdır. Çocuklar  konuyu açmadığı sürece sınavla ilgili sık sık hatırlatmalar yapılmamalı, sınavın sonucu ne olursa olsun her zaman anne baba tarafından değişen bir şey olmayacağı onu her zaman, her koşulda seveceğinizi hissettirmelisiniz. 

Psikolog Beyza ALTUNCU