ABD'de Eğitim Gören Türk Aktivist Filistin'de İsrail Askerlerince Öldürüldü ABD'de Eğitim Gören Türk Aktivist Filistin'de İsrail Askerlerince Öldürüldü

İslam Zirvesi'nden İsrail'e Sert Uyarı: Gazze'ye Saldırıları Savaş Suçu Olarak Tespit Edin

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Birliği tarafından ortaklaşa düzenlenen 8. Olağanüstü İslam Zirvesi'nin ardından yayımlanan ortak bildirgede, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları savaş suçu olarak betimlenmesi talep edildi.

Bildirgede, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını "kitlesel savaş suçu anlamına gelen misilleme saldırısı" olarak nitelendiren İslam ülkeleri, bu saldırıların derhal durdurulmasını ve BMGK'nın uluslararası hukuku devreye sokarak İsrail'in saldırganlığına son vermesini talep etti.

İslam ülkeleri, İsrail'in Gazze Şeridi'nde hastaneleri barbarca yok etmesini, bölgeye ilaç, gıda ve yakıt girişini engellemesini, elektriği, su arzını ve iletişim ile internet dahil tüm temel hizmetleri kesmesini de kınadı ve bunların uluslararası hukukça tanımlanmış savaş suçu olarak betimlemesini talep etti.

Bildirgede, ayrıca İsrail'in Gazze'ye yönelik ablukasının kırılarak, Arap, Müslüman ve uluslararası insani yardım konvoylarının Gazze Şeridi'ne derhal girmesinin mecbur kılınması talep edildi.

İslam ülkeleri, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının sonuçlarıyla yüzleşmek için Mısır'ın attığı tüm adımları desteklediklerini ve Gazze Şeridi'ne acil, sürdürülebilir ve yeterli bir şekilde yardım ulaştırma çabalarını desteklediklerini vurguladı.

İslam ülkeleri, Uluslararası Ceza Mahkemesi savcısından, İsrail'in Doğu Kudüs de dahil olmak üzere işgal altındaki tüm Filistin topraklarında Filistin halkına karşı işlediği savaş suçları ve insanlığa karşı suçlara ilişkin soruşturmayı tamamlamasını talep etti.

İİT ve Arap Ligi genel sekreterliklerine de bu konunun takibi için iki ortak uzmanlaşmış yasal izleme birimi kurulması ve İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki ve Doğu Kudüs dahil işgal altındaki Filistin topraklarının geri kalanındaki Filistin halkına karşı uyguladığı ihlalleri izleyecek bir birim kurulması yetkisi verildi.

İslam ülkeleri, Filistin Devleti'nin, Uluslararası Adalet Divanı'nın tavsiye niteliğindeki görüş süreci de dahil olmak üzere İsrail işgal yetkililerinin Filistin halkına karşı işledikleri suçlardan sorumlu tutulmasına yönelik hukuki ve siyasi girişimlerini destekledi.

İİT ve Arap Ligi genel sekreterliklerine de işgal makamlarının Filistin halkına karşı işlediği tüm suçları belgeleyen ve İsrail'in yasa dışı eylemlerini ve insanlık dışı uygulamalarını açığa çıkaracak dijital medya platformları kurması için yetki verildi.

İslam ülkeleri, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının sona erdirilmesi ve kalıcı ve kapsamlı bir barışın sağlanması adına kabul edilen uluslararası şartnameler çerçevesinde ciddi ve gerçek bir siyasi sürecin başlatılması için uluslararası eylemde bulunmak üzere Dışişleri Bakanları düzeyinde bir heyet oluşturdu.

İslam ülkeleri, tüm İİT ve Arap Ligi Üye Ülkelerine, kolonici işgal yetkililerinin insanlığa karşı işledikleri suçları durdurmaları yönünde atılabilecek tüm diplomatik, siyasi ve hukuki önlemleri uygulama çağrısı yaptı.
İslam ülkeleri uluslararası hukukun uygulanmasında çifte standardı reddetti.

Editör: Kader GÜL