1. Haberler
  2. Dünya Haberleri
  3. ABD’de Eğitim Gören Türk Aktivist Filistin’de İsrail Askerlerince Öldürüldü

ABD’de Eğitim Gören Türk Aktivist Filistin’de İsrail Askerlerince Öldürüldü

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD’nin Washington Üniversitesi’nde çift ana dal yaparak Psikoloji ve Orta Doğu Dilleri alanlarında eğitim gören Türk-Amerikan vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi, Filistin’e destek vermek amacıyla gittiği Batı Şeria’da, İsrail askerlerinin saldırısında hayatını kaybetti.

ABD’de Çift Dal Eğitimi Aldı

1998 yılında Antalya’da doğan Ayşenur Ezgi Eygi, eğitim hayatına ABD’de devam etti. Washington Üniversitesi’nde hem Psikoloji hem de Orta Doğu Dilleri ve Kültürleri üzerine çift ana dal yaparak 2024 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca çeşitli gönüllü projelerde yer alarak, hem yerel hem de uluslararası alanda olumlu bir etki yaratma amacını benimsedi. LinkedIn hesabında kendisiyle ilgili paylaştığı bilgilerde, toplum hizmetine olan bağlılığını ve mesleki deneyimlerini şöyle ifade etmişti:

“Olumlu bir etki yaratma tutkusuyla hareket ediyorum ve sürekli olarak öğrenmek, büyümek ve anlamlı projelere katkıda bulunmak için fırsatlar arıyorum.”

Uluslararası Dayanışma Hareketi (ISM) Gönüllüsü Oldu

Ayşenur Ezgi Eygi, İsrail’in işgaline karşı barışçıl yöntemlerle direniş gösteren Uluslararası Dayanışma Hareketi (International Solidarity Movement, ISM) gönüllüsü olarak Filistin’e gitti. 3 Eylül 2024’te Batı Şeria’nın Nablus kentindeki Beyta beldesinde düzenlenen protestolara gözlemci olarak katıldı. 6 Eylül’de ise aynı bölgede İsrail askerlerinin düzenlediği saldırıda bir keskin nişancı tarafından başından vurularak yaşamını yitirdi.

Görgü Tanıkları: “Kasıtlı Hedef Alındı”

ISM’nin açıklamasına göre, Eygi, gösterilerin olduğu alandan uzakta bulunmasına rağmen İsrail keskin nişancısı tarafından kasıtlı olarak hedef alındı. Görgü tanıkları, Eygi’nin çatıda duran bir keskin nişancı tarafından vurulduğunu doğruladı. Hemen Filistinli yetkililer tarafından hastaneye kaldırılan Eygi, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

“Ayşe Tanıdığım En Nazik Ruhlardan Biriydi”

Washington Üniversitesi Öğretim Görevlisi Lubna Alzaroo, sosyal medya üzerinden Ayşenur Ezgi Eygi’yi “Ayşe” olarak tanıdığını belirterek şu sözlerle andı:

“Ayşenur Eygi, namı diğer Ayşe, tanıdığım en tatlı, en nazik ruhlardan biriydi. Filistin’e destek vermek amacıyla oraya gitmekten büyük heyecan duyuyordu. Sadece bir kez karşılaşmış olmamıza rağmen, onunla geçirdiğimiz o kısa süre bile bana derin bir iz bıraktı. Filistin’de gerçekleştireceği projeler hakkında konuştuk ve Türkiye’deki ailesini ziyaret etmeyi sabırsızlıkla beklediğini söyledi.”

Alzaroo, Ayşe’nin vefat haberini aldıktan sonra büyük bir üzüntü duyduğunu ve Filistin’deki barış mücadelesine olan bağlılığını hayranlıkla andığını ifade etti.

Türkiye ve ABD’den Tepkiler

Ayşenur Ezgi Eygi’nin öldürülmesinin ardından Türkiye ve ABD’den tepkiler gecikmedi. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail’in Batı Şeria’daki sivil bir protestoya yaptığı müdahaleyi sert bir şekilde kınayarak, “Bu barbarca müdahaleyi lanetliyorum” açıklamasını yaptı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise Eygi’nin öldürülmesini “cinayet” olarak nitelendirip olayı kınadı.

ABD tarafı da Eygi’nin ölümünden derin bir rahatsızlık duyduklarını belirterek, olayın ivedilikle soruşturulmasını talep etti. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Türk-Amerikan vatandaşı Eygi’nin ölümünün titizlikle araştırılacağı ifade edildi.

Birleşmiş Milletler (BM) ise Eygi’nin ölümüne ilişkin kapsamlı bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu.

Filistin’e Adanmış Bir Hayat

Eygi, ABD’de aldığı eğitimin yanı sıra, Filistin halkına destek vermek için gönüllü olarak yer aldığı projelerle de tanındı. İsrail’in işgaline karşı sivil direniş gösteren Filistinlilere desteğini barışçıl yollarla gösteren Eygi, hayatını bu mücadeleye adadı. İsrail askerlerinin saldırısı sonucu hayatını kaybeden Ayşenur Ezgi Eygi, Filistin’in bağımsızlık mücadelesinde adı anılacak bir kahraman olarak hatırlanacak.

ABD’de Eğitim Gören Türk Aktivist Filistin’de İsrail Askerlerince Öldürüldü
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yazar Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!