Hamas, Filistin kökenli bir silahlı örgüt ve siyasi örgüt olarak bilinir. Birçok ülke ve kuruluş, Hamas'ı terör örgütü olarak tanımlamıştır, bu ülkeler arasında ABD, Avrupa Birliği, İsrail ve diğerleri bulunmaktadır.

Hamas, 1987 yılında Filistin'de İntifada'nın (Ayaklanma) başlangıcının ardından ortaya çıkan bir örgüttür. Siyasi bir yanı olan bu örgüt, aynı zamanda silahlı kanadıyla bilinir. Hamas'ın kuruluş amacı, Filistin topraklarında yaşayan Müslümanların haklarını savunmak, İsrail'e karşı direniş göstermek ve Filistin topraklarını özgürleştirmek olarak belirlenmiştir.

Hamas'ın örgütsel yapısı, siyasi liderleri ve askeri kanadıyla karmaşık bir yapıya sahiptir. Siyasi kanadı, Filistin hükümetinde yer alabilmiş ve seçimlerde başarı elde edebilmiştir. Ancak aynı zamanda örgütün silahlı bir kanadı da bulunmakta ve çatışma bölgelerinde faaliyet göstermektedir.

Hamas, birçok ülke ve bölgesel güç tarafından terör örgütü olarak nitelendirilmiş ve bu nedenle uluslararası alanda çeşitli yaptırımlarla karşılaşmıştır. Filistin-İsrail çatışması bağlamında, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırıları ve intihar bombacısı eylemleri sıkça gündeme gelmiştir.

Son dönemde, Hamas'ın İsrail ile yapılan müzakereler sonucunda rehine takasına gitmesi gibi olaylar da örgütün siyasi ve askeri kanatları arasındaki dengeyi gösteren önemli gelişmeler arasında yer almaktadır.

ABD'de Eğitim Gören Türk Aktivist Filistin'de İsrail Askerlerince Öldürüldü ABD'de Eğitim Gören Türk Aktivist Filistin'de İsrail Askerlerince Öldürüldü

"Hamas, İsrail ile yapılan rehine takası anlaşması çerçevesinde 13 İsrailli rehineyi serbest bıraktı. Hamas, önceki gün serbest bıraktığı 12 Taylandlı işçiyi takiben, söz verildiği üzere 13 İsrailli rehineyi Mısır sınırına doğru götürerek Mısır yetkililerine teslim etti. Anlaşma kapsamında İsrail'in de 24'ü kadın, 15'i çocuk toplamda 39 Filistinli tutsağı serbest bırakması bekleniyor. Bu gelişmeler, bölgedeki gerilimi hafifletme adına atılan önemli bir adım olarak nitelendirilmektedir. İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalara insani bir ara verilmesini öngören 4 günlük ateşkes de bu sürecin bir parçası olarak dikkat çekmektedir. Detaylar için haberimizi inceleyebilirsiniz."

Editör: Kader GÜL