Aşırı sağcı AfD ise 17 milletvekili ile ikinci sıraya yerleşti. Hükümetin büyük ortağı Sosyal Demokratlar (SPD) ise 14 milletvekili kazanarak üçüncü sırada kaldı. Koalisyonun diğer ortakları Yeşiller 12 ve Hür Demokrat Parti (FDP) 5 milletvekilliği kazandı.

Hollanda ve Avusturya'da Benzer Sonuçlar

Hollanda'da Avrupa'yı Yenile (RE) ve aşırı sağcı Kimlik ve Demokrasi (ID) partileri 7'şer milletvekilliği kazandı. EPP 6, Yeşiller ve Sosyalistler ve Demokratlar (S&D) ise 4'er milletvekilliği aldı. Avusturya'da aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) 6 milletvekilliği kazanarak ilk sırada yer alırken, EPP ve S&D 5'er milletvekilliği elde etti. Yeşiller ve RE ise 2'şer sandalye kazandı.

Tataristan'da Uçak Kazası: 3 Ölü, 1 Yaralı Tataristan'da Uçak Kazası: 3 Ölü, 1 Yaralı

Yunanistan ve Kıbrıs'ta Durum

Yunanistan'da EPP 8, Sol 4, S&D 3, Avrupa Muhafazakarları ve Reformistleri (ECR) 2 ve bağımsızlar 2 milletvekili kazandı. Kıbrıs'ta ise toplam 6 sandalyeden EPP 2, Sol 1, S&D 1 ve bağımsızlar 2 sandalye elde etti.

Bulgaristan ve Hırvatistan'da Seçim Sonuçları

Bulgaristan'da EPP 6, RE 5, S&D 2 milletvekilliği kazandı. Hırvatistan'da ise EPP 6, S&D 4, Yeşiller ve diğer partiler 1'er milletvekilliği kazandı.

Malta ve Danimarka'da Seçim Sonuçları

Malta'da EPP ve S&D 3'er milletvekilliği aldı. Danimarka'da RE 4, Yeşiller ve S&D 3'er, Sol ve ID ise 1'er milletvekilliği kazandı.

İspanya'da Halk Partisi Zaferi

İspanya'da ana muhalefetteki merkez sağ görüşlü Halk Partisi (PP) az farkla birinci oldu. PP 22, S&D 20, ECR 7, Yeşiller 4, Sol 3 ve diğer partiler 3 milletvekilliği kazandı. Henüz bir gruba dahil olmayan partiler ise 1 milletvekilliği elde etti.

Portekiz'de Sosyalist Parti'nin Zaferi

Portekiz'de ana muhalefetteki Sosyalist Parti (PS) yüzde 32,4 oy oranıyla AP seçimlerini kazandı. Merkez sağ görüşlü Demokratik İttifak (AD) yüzde 31,95, aşırı sağcı Chega yüzde 9,89 ve liberal görüşlü Liberal Girişim (IL) yüzde 8,51 oy oranıyla AP'ye milletvekili gönderdi.

720 Vekil İlk Kez Seçiliyor

Bu seçimlerde AP'de 705 yerine 720 milletvekili seçildi. En çok milletvekilini çıkaran ilk 5 ülke sırasıyla Almanya 96, Fransa 81, İtalya 76, İspanya 61 ve Polonya 53 milletvekili ile temsil ediliyor. Resmi sonuçların açıklanmasıyla ulusal partiler, AP'de siyasi gruplarını oluşturma sürecine başlayacak. İlk genel kurul 16 Temmuz'da toplanacak ve yeni yasama dönemi başlayacak.

Editör: Kader GÜL