Bangladeş'te sivrisinek kaynaklı Dang hummasıyla mücadele devam ediyor ve durum oldukça ciddi. Son 24 saat içinde 11 kişinin daha hayatını kaybetmesi, yıl içindeki ölü sayısını 778'e yükseltti. Bu hastalık, Aedes cinsi sivrisinekler tarafından insanlara bulaşıyor.

Güney Asya ülkesi Bangladeş, sivrisineklerin taşıdığı Dang virüsüne karşı bir mücadele yürütüyor. Son 24 saat içinde 11 kişinin daha Dang humması nedeniyle hayatını kaybetmesi, ülkedeki ciddiyeti gösteriyor. Bu yıl içinde toplamda 778 kişi bu hastalık nedeniyle yaşamını yitirdi.

United News of Bangladesh ve DhakaTribune kaynaklarına göre, son verilere göre Perşembe sabahına kadar 11 ölüm daha Dang humması nedeniyle bildirilmiş.

Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne (DGHS) göre, bu dönemde 2,663 hasta daha viral ateş nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Bu hastalardan 900'ü Dakka'daki hastanelere, diğerleri ise şehir dışındaki hastanelere nakledildi.

Ülke genelinde toplamda 9,913 Dang humması hastası tedavi görüyor, bunlardan 4,066'sı başkent Dakka'da bulunuyor. Toplamda 157,172 Dang humması vakası kaydedildi ve 146,417 kişi tedavi edildi.Bangladeş'teki Dang Humması Krizi (1)Bu ay içinde Aedes sivrisinekleri kaynaklı Dang humması, ülke çapında 185 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Aynı dönemde toplamda 36,027 vaka rapor edilmiş.

Dang humması, tropikal ve subtropikal bölgelerde görülen şiddetli grip benzeri semptomlara yol açabilen bir viral hastalıktır. "Kırık kemik humması" olarak da bilinir, çünkü hastalık bazen eklem ağrılarına neden olarak kişilere kırık kemikleri andıran bir acı hissi yaratabilir.

Donald Trump ve Kamala Harris, 10 Eylül'de Canlı Yayında Tartışacak Donald Trump ve Kamala Harris, 10 Eylül'de Canlı Yayında Tartışacak

Aynı kişi daha sonra farklı serotiplere karşı da enfekte olabilir.

Dang humması belirtileri genellikle yüksek ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, titreme, deri döküntüleri, gözlerde kızarıklık ve kanama içerir. Şiddetli vakalarda kanama bozuklukları gelişebilir ve bu ölümcül olabilir. Dang ateşi, özellikle tropikal bölgelerde sivrisinek kontrolü ve aşılar gibi önlemlerle yayılmasının önlenmeye çalışıldığı bir endemik sorundur.Bangladeş'teki Dang Humması Krizi (2)Virüs, sivrisineğin tükürüğünden insanın deri altına geçer ve daha sonra dolaşım sistemine karışarak kana bulaşır. Dang ateşi semptomları genellikle enfeksiyondan sonra 4 ila 10 gün içinde ortaya çıkar ve semptomlar hastadan hastaya değişebilir. Hafif semptomlar ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, titreme ve deri döküntüleri içerebilir. Ancak şiddetli dang humması, hayatı tehdit eden bir durum olabilir ve yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı, mide bulantısı, kusma, deri kanamaları, şok belirtileri ve organ yetmezliği gibi ciddi sorunları içerebilir. Bu nedenle, Bangladeş ve diğer etkilenen bölgelerde Dang hummasıyla mücadele önemli bir halk sağlığı önceliğidir.

Editör: Egemen KEYDAL