Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Hamas heyetinin Rusya'nın başkenti Moskova'yı ziyaret ettiğini açıkladı. Bu gelişme, İsrail ve Filistin arasındaki çatışmaların 20. gününde yaşanırken önemli bir diplomatik adım olarak öne çıkıyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, yaptığı açıklamada, Hamas temsilcilerinin Moskova'da temaslarda bulunduğunu doğrulayarak, "Hamas temsilcilerinin Moskova'yı ziyaret ettiğini teyit edebilirim. Temaslar konusunda size ayrıntılı olarak bilgilendireceğiz" dedi.

Ayrıca, Zaharova İsrail'de yaşayan Rus vatandaşlarının durumuna da değindi ve Rus vatandaşlarının tahliyesinin devam ettiğini açıkladı. Filistin'deki durumu İsrail ile karşılaştırarak daha karmaşık bir yapıya sahip olduğunu vurguladı. Zaharova, "Filistin topraklarındaki, özellikle de Gazze Şeridi'ndeki durum İsrail'dekinden daha karmaşık. Bugüne kadar Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) üyesi ülkelerden bin kişi tahliye için diplomatik misyonlarımıza başvuruda bulundu" şeklinde konuştu.

Bu gelişmelerin yanı sıra, ABD'nin Orta Doğu'ya hava savunma sistemleri konuşlandırma kararı da Rusya tarafından eleştirildi. Zaharova, "Bölgenin ihtiyacı olan şey ABD'nin söz konusu füze savar sistemlerini tedarik ve konuşlandırılması şeklindeki provokasyon değil Filistin-İsrail çatışmasının hızlı bir şekilde durdurulmasıdır" ifadelerini kullandı.

Donald Trump ve Kamala Harris, 10 Eylül'de Canlı Yayında Tartışacak Donald Trump ve Kamala Harris, 10 Eylül'de Canlı Yayında Tartışacak

Diplomatik temasların artması, bölgedeki gerilimin azaltılması ve çatışmaların sona erdirilmesi açısından umut verici bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Ayrıca, Rusya'nın Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın yakın bir tarihte Moskova'yı ziyaret edeceğini açıklaması da bölgedeki barış çabalarını desteklemek amacıyla önemli bir adım olarak görülüyor. Abbas'ın Putin ile yapacağı istişareler, bölgedeki gelişmelerin seyrini etkileyebilir.

Editör: Seniha BESLER