16 Ekim 2023 tarihinde yaşanan İsrail-Filistin savaşıyla ilgili son dakika gelişmelerini içermektedir. Siviller, saldırıların gölgesinde hayatta kalmaya çalışmaktadır. İşte bölgedeki gün içinde yaşanan gelişmeler:

Hamas'ın İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'e yönelik "Aksa Tufanı Operasyonu"nun ardından İsrail Başbakanı Netanyahu'nun "Savaştayız." açıklamasının ardından İsrail, Gazze'ye hava saldırıları başlattı. İsrail'in Gazze'ye saldırılarında 2.750 Filistinli hayatını kaybederken, Hamas'ın saldırılarında ise 1.400 İsrailli öldü. Tel Aviv yönetimi, Hamas'ın ele geçirdiği 8 noktayı geri alamadı.Ortadoğu'da Yükselen Tansiyon, İsrail-Filistin Çatışması Son Dakika Gelişmeleri (1)BM raporuna göre, son 24 saatte çeyrek milyon insan Gazze'de barınaklara taşındı. Gazzeliler, temiz suyun tükendiği BM okullarında bulunuyor.

Gazze'deki İçişleri Bakanlığı, İsrail'in yoğun şekilde bombaladığı Gazze Şeridi'nde 1000'den fazla cesedin enkaz altında bulunması nedeniyle çevre felaketi uyarısında bulundu.

Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri, Gazze'nin karşı karşıya olduğu durumu "tehlikeli" olarak nitelendirdi. Şükri, Mısır'ın Refah Sınır Kapısı'nı çalışır durumda tutmayı hedeflediğini ancak İsrail'in buna izin vermediğini söyledi.

Mısır, İsrail ve ABD, Gazze'nin güneyinde kısmi ateşkese karar verdi. Ateşkes birkaç saat sürecek ve Refah Sınır Kapısı da TSİ 14.00'e kadar açık kalacak.

Filistinli Gazeteciler Sendikası'na göre, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında 11 gazeteci hayatını kaybetti, 20'den fazla basın mensubu yaralandı ve 2 kişi kayıp.

Tunus Dışişleri Bakanlığı, İtalyan, Portekizli, İspanyol, Belçikalı ve İngiltereli mevkidaşlarıyla iletişime geçerek İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını durdurması için destek istedi. Açıklamada, "İsrail'in saldırgan politikası yalnızca şiddettin artmasına, kaos ve istikrasızlığın yayılmasına neden oluyor." denildi.

İsrail'de kurulan savaş kabinesinin acil toplantı yapması bekleniyor.Ortadoğu'da Yükselen Tansiyon, İsrail-Filistin Çatışması Son Dakika Gelişmeleri (1)Almanya Başbakanı Olaf Scholz, yarın İsrail'e gideceği belirtildi.

İsrail'in Gazze'ye 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda vefat eden Filistinlilerin sayısı 2.750 oldu.

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA), İsrail saldırılarında 14 görevlisini kaybettiğini ve 400 binden fazla Filistinlinin BM'ye ait binalara sığındığını açıkladı.

İsrail'in BM Büyükelçisi Gilad Erdan, ABD Başkanı Joe Biden'ın, Hamas'ı yok ettikten sonra Gazze'yi işgal etmenin "büyük bir hata" olacağı yönündeki uyarısına yanıt vererek; İsrail'in Gazze'yi işgal etmek gibi bir niyetinin olmadığını ancak Hamas'ı ortadan kaldırmak için "ne gerekiyorsa yapacağını" söyledi.

Çin Çongçing'de Şiddetli Yağış: 6 Ölü Çin Çongçing'de Şiddetli Yağış: 6 Ölü

İsrail ordusunun uluslararası sözcüsü Jonathan Conricus, Gazze’nin kuzeyinde şu ana kadar 500 bin insanın evlerini terk ettiğini söyledi.

Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, Filistinlilerin Gazze'den Mısır'a taşınmasının ülkesi için "kabul edilemez" olduğunu söyledi ve çatışmanın geniş bir bölgeye yayılma olasılığı konusunda uyarıda bulundu.

Bu gelişmeler, bölgedeki durumun ciddiyetini ve insani krizi gözler önüne seriyor. Umarız barışçıl bir çözüm bulunur ve sivillerin güvende olabilmesi için gerekli adımlar atılır.

Editör: Kader GÜL