Bu yardım, 15.05.2015 tarihinden sonra doğan çocuklar için geçerlidir. Yeni doğan çocuk parası hakkında merak edilenleri ve alınabilmesi için gereken şartları bu yazımızda bulabilirsiniz.

İSKİ'den Su ve Doğalgaz Faturalarına İlişkin Açıklama İSKİ'den Su ve Doğalgaz Faturalarına İlişkin Açıklama

Yeni Doğan Çocuk Parası Kimlere Verilir?

Yeni doğan çocuk parasından yararlanabilmek için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanız gerekmektedir. Ayrıca anne ya da babanın mavi kart sahibi olması da şarttır. Çocukların 15.05.2015 tarihinden sonra doğmuş olması ve doğumun canlı olarak gerçekleşmiş olması gerekmektedir. 15.05.2015 tarihinden önce doğan çocuklar için ise doğum yardımı verilmemektedir.

Yeni Doğan Çocuk Parası Alma Şartları Nelerdir?

Yeni doğan çocuk parasını alabilmek için ilk olarak bebeğin annesi ya da babası tarafından kimlik paylaşım sistemine kaydedilmesi gerekmektedir. Kayıt işleminden sonra gerekli başvuru formunun eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulması gerekmektedir. Daha sonra başvuru formu ya da dilekçe, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine elden teslim edilebileceği gibi kargo yoluyla da iletilebilir. Başvuru yapıldıktan sonra beyanın incelenmesi sonucunda ebeveyn yardımı almaya hak kazanırsa yeni doğan parası şartları gerçekleşmiş kabul edilir ve ödeme yapılır.

Yeni Doğan Parası Ne Zaman Ödenir?

Yeni doğan parası, başvurunun onaylanmasının ardından sisteme girildiği ay içerisinde hak sahiplerine ödenir. Bu ödemeler PTT şubelerinden alınabilir. Yeni doğan parası tek seferlik bir yardımdır ve bir yıl içerisinde alınması gerekmektedir. 2024 yılı için yeni doğan çocuk parası miktarı 857 TL'dir.

Yukarıda belirtilen şartları yerine getiren ve başvurusu onaylanan kişiler, belirlenen tutarın kendilerine ödenmesini bekleyebilirler. Yeni doğan çocuk parası hakkında detaylı bilgi almak için Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine başvurabilirsiniz.

Editör: Kader GÜL