1. Haberler
  2. Finans Haberleri
  3. İSKİ’den Su ve Doğalgaz Faturalarına İlişkin Açıklama

İSKİ’den Su ve Doğalgaz Faturalarına İlişkin Açıklama

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), son günlerde sosyal medyada ve basın yayın organlarında yayımlanan su ve doğalgaz faturaları ile ilgili tartışmalara dair açıklama yaptı.

Mevsimsel Farklılıklar ve Kıyaslama Yanılgısı

İSKİ açıklamasında, su ve doğalgaz faturalarının kıyaslanmasının yanlış olduğuna işaret etti. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

  • “Doğalgaz ve suyun elde edilmesi, arıtılması ve dağıtılması gibi hizmetler birbirinden tamamen farklıdır. Yaz mevsiminde su tüketimi ile doğalgaz tüketimi arasında önemli farklar bulunur. Bu nedenle, yaz ve kış mevsimlerinde doğalgaz ve su faturaları arasında büyük farklılıklar görülebilir.”

  • “Doğalgaz tüketimi kış aylarında artarken, yaz mevsiminde azalır ve buna bağlı olarak faturalar da değişkenlik gösterir. Bu mevsimsel değişkenlik, doğalgaz ve su faturalarının kıyaslanmasını abesle iştigal olarak değerlendiriyoruz.”

Su ve Doğalgaz Hizmetlerinin Farklılığı

İSKİ, su ve doğalgaz faturalarının birbirinden farklı maliyet kalemleri içerdiğini belirtti:

  • “Su faturalarında, suyun elde edilmesi, arıtılması ve dağıtılması gibi hizmetlerin yanı sıra atık suyun toplanması, arıtılması ve çevre koruma hizmetleri için ek bedeller de yer almaktadır. Bu maliyetler, doğalgaz faturalarından farklıdır.”

  • “Doğalgaz faturalarında devlet desteği sağlanmakta ve sübvanse edilmektedir. Buna karşılık, İSKİ, konut abonelerine her ay 3 metreküp ücretsiz su sunmaktadır. Ayrıca, 2024 Mayıs ayında yapılan genel kurulda 1. kademe su tarifesinde sadece %36 oranında bir düzenleme yapılmıştır.”

Su Faturalarının Ödenebilirlik Durumu

İSKİ, su faturalarının ödenebilirlik seviyesini de vurguladı:

  • “Dünyada su faturalarının ödenebilirlik kriteri, hane halkının toplam aylık gelirinin %3-5’i seviyesindedir. İstanbul’da ise, konut 1. kademeden faydalanan abonelerimizin ödenebilirlik seviyesi asgari ücrete göre %2,47’dir.”

İSKİ, bu açıklamalarla su ve doğalgaz faturaları arasındaki kıyaslamaların yanıltıcı olabileceğini ve farklı hizmetlerin maliyetlerinin göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade etti.

İSKİ’den Su ve Doğalgaz Faturalarına İlişkin Açıklama
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yazar Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!