Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi dönüşü uçakta önemli açıklamalarda bulundu. Genel Sekreterlik yapılanmasında Türkiye'nin de böylesi bir makamda temsil edilmesi doğaldır." dedi. Yeni NATO Genel Sekreteri Mark Rutte'nin Türkiye'ye geleceğini belirten Erdoğan, "Bu ziyaret gerçekleşirse bu konuları kendisiyle tekrar görüşeceğiz." ifadelerini kullandı.

Baş Dönmesi Nedir? Baş Dönmesi Nedir?

Erdoğan, ABD'deki NATO Zirvesi sonrası Türkiye'ye dönüş yolunda yaptığı açıklamalarda, Türkiye'nin NATO Genel Sekreter Yardımcılığı rolünde temsil edilmesi konusuna dikkat çekti. Washington'dan dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, önemli değerlendirmelerde bulundu.

NATO'da Türkiye'ye Yönetici Rolü Verilecek mi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, NATO Genel Sekreter Yardımcılığı konusunun gündemde olduğu ve daha önce Hüseyin Diriöz (2010-2013) ile Tacan İldem'in (2016-2020) bu görevi üstlendiği hatırlatılarak, "Yeni NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile görüşmede Türkiye'ye bir Genel Sekreter Yardımcılığı verilmesi talebiniz oldu diye biliyoruz. Bu talep nasıl karşılandı, gerçekleşecek mi ve belirlenmiş bir isim var mı?" sorusu yöneltildi.

Erdoğan, bu soruya, "NATO Zirvesi sonrası düzenlediğim basın toplantısında da belirttim. Bu konuda karar verme yetkisi ne bende ne de Dışişleri Bakanımız Hakan Fidan'da. Talebimizi ilettik. Sayın Rutte, devir teslimden önce Türkiye'ye geleceğini ifade etmişti. Bu ziyaret gerçekleşirse konuyu kendisiyle tekrar ele alacağız." yanıtını verdi.

Türkiye'nin NATO'daki Önemi ve Genel Sekreter Yardımcılığı

"Biz NATO'nun en önemli ülkelerinden biriyiz." diyen Erdoğan, "İttifakın birlikteliği ve etkinliğini koruması için büyük katkılar sunuyoruz. Genel Sekreterlik yapılanmasında Türkiye'nin de böyle bir makamda temsil edilmesi doğaldır. Sayın Rutte de bu makamın Türkiye'ye yakışacağını belirtti. Ülkemizden bir ismin Genel Sekreter Yardımcısı olarak görevlendirilmesini, sadece Türkiye'nin temsil edilmesi için değil, bu kritik dönemde NATO'ya büyük katkı sağlayacağını düşündüğümüz için de istiyoruz." şeklinde konuştu.

Editör: Kader GÜL