Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 2023 yılında sahte iş yeri ve sahte sigortalılıkla mücadele kapsamında yürüttüğü denetimlerde 1533 iş yerinin sahte olduğunu tespit etti. Bu iş yerlerinde çalışan 88 bin 455 kişinin sigortalılığı ise iptal edildi.

Denetimler Nasıl Yapılıyor?

SGK, "Sahte Sigortalılık ve Sahte İş Yeri Takip Platformu" üzerinden sahtecilik şüphesi olan iş yerlerini ve kişileri takip ediyor. Kayıt dışı istihdamın yoğun olduğu illerde yapılan denetimlerde, işyeri kayıtları, sigortalıların beyanları ve diğer belgeler detaylı olarak inceleniyor.

Sahtecilik Tespit Edilirse Ne Oluyor?

Sahte sigortalılık tespit edilen kişilerin sigortalılıkları iptal ediliyor. Sahte olduğu anlaşılan hizmetler siliniyor, bağlanan aylıklar iptal ediliyor ve haksız yere yapılan ödemeler faiziyle geri alınıyor.

Sahte İş Yeri Sahiplerine de Yaptırım Var!

Sahte olduğu tespit edilen iş yerlerinin tescil kaydı, e-sigorta şifresi ve iş yeri sicil numarası iptal ediliyor. Bu iş yerlerinden yersiz yararlanılan teşvik ve destekler de gecikme cezası ve gecikme zammıyla geri tahsil ediliyor.

SGK'nın Yeni Projesiyle Anneler İş Hayatında: 3,500 Kadına Bakıcı Desteği SGK'nın Yeni Projesiyle Anneler İş Hayatında: 3,500 Kadına Bakıcı Desteği

Sosyal Güvenlik Denetmenleri Derneği Genel Başkanı Mustafa Şahin, sahte iş yeri ve sahte sigortalılığın önlenmesi için daha fazla yetki ve özlük haklarının iyileştirilmesini talep ediyor.

SGK'nın sahte sigortalılık ve sahte iş yeri ile mücadelesi kararlılıkla devam ediyor. Bu tür dolandırıcılıkların önlenmesi için denetimler sıklaştırılıyor ve caydırıcı yaptırımlar uygulanıyor.

Editör: Kader GÜL