Anne adaylarındaki D vitamini eksikliği bir yana bırakılırsa, en sık 5 yaş altındaki çocuklarda görülüyor. Ancak Sağlık Bakanlığı'nın etkin D vitamini eksikliğini önleme programı sayesinde raşitizm, önceki yıllara göre önemli ölçüde azaldı.

Raşitizm, genellikle D vitamini eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkar. Kanda D vitamini düzeyindeki azalma sonucu kalsiyum ve fosfor eksikliği gelişir. Bu durum uzun kemiklerin uçlarında bulunan büyüme plaklarında kalsiyum çökmesinin yetersiz kalmasına neden olur. Organize bir şekilde kemiğin uzunlamasına büyümesini sağlayan hücrelerin kıkırdak-kemik olgunlaşma süreci bozulur. Sonuç olarak kemiklerde çanaklaşma, fırçalaşma, genişleme ve yoğunluğun azalması meydana gelir. Bu da kemiklerde eğrilme, bacaklarda eğrilik gibi deformitelerin oluşmasına yol açar. Ayrıca, bazı durumlarda kafada şekil bozuklukları, diş çıkarmada gecikme, farklı göğüs deformiteleri ve hatta havale geçirme gibi belirtiler de görülebilir.

Raşitizm özellikle 2 ay ila 5 yaş arasındaki çocukları etkileyen bir hastalıktır. Eskiden beş çocuktan birinde D vitamini eksikliğine bağlı raşitizm bulguları görülüyordu, ancak günümüzde bu oran binde 1'in altına düşmüştür. Bu başarı, Sağlık Bakanlığı'nın 2007 yılında başlattığı ücretsiz D vitamini eksikliğini önleme programına dayanmaktadır. Bu program, 1 yaşın altındaki çocuklara D vitamini dağıtımını öngörüyor.

Anne adaylarında D vitamini eksikliği bebeklerde raşitizm riskini artırabilir. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı, ülkedeki anne adaylarında hamileliğinin 3. ayından itibaren D vitamini desteğini neredeyse zorunlu hale getirmiştir.

Raşitizmin tedavisi, D vitamini verilmesiyle yapılır. Tedavi süreci kısa süreli veya uzun süreli olabilir. Tedavi sonrasında ise önleyici D vitamini uygulaması önerilir. Ayrıca, tedavi sürecinde kalsiyum takviyesi de önemlidir. Süt, yoğurt ve peynir gibi kalsiyumdan zengin gıdalarla beslenmek önerilir.

Raşitizm, kemik gelişimini etkileyen bir sağlık sorunudur ve genellikle D vitamini eksikliği sonucu ortaya çıkar. Türkiye'de özellikle 2 ay ila 5 yaş arasındaki çocukları etkileyen bir hastalıktır. D vitamini eksikliği, uzun kemiklerin büyüme plaklarında kalsiyum eksikliğine neden olur ve kemiklerde eğriliklere, deformitelere yol açar. Ayrıca, D vitamini eksikliği bebeklerde huzursuzluk, emmede zayıflama, tiz sesli ağlamalar gibi belirtilere neden olabilir.

Sağlık Bakanlığı, D vitamini eksikliğini önlemek için ücretsiz D vitamini dağıtım programını başlatmıştır. Ayrıca, hamile anne adaylarına D vitamini desteği verilmesi önerilmektedir.

Beşiktaş'ın Transfer Hedefleri: Mario Rui ve Wesley Riberio Beşiktaş'ın Transfer Hedefleri: Mario Rui ve Wesley Riberio

Raşitizmin tedavisi D vitamini takviyesi ile yapılır. Tedavi süreci kısa veya uzun süreli olabilir. Tedavi sonrasında, özellikle çocuklar için önleyici D vitamini uygulaması önerilir ve kalsiyum takviyesi de gerekebilir.

Bu tedbirler sayesinde Türkiye'de raşitizm görülme sıklığı önemli ölçüde azalmıştır. Raşitizm, erken teşhis ve uygun tedavi ile önlenebilen bir hastalıktır.

Editör: Kader GÜL