Bu hat, 1973 yılında yapılan anlaşma çerçevesinde 1977'de ilk kez petrol akışına başlamış ve 46 yıldır kesintisiz olarak devam etmiş. Hat, 1.4 milyon varil kapasiteye sahip.

Kahramanmaraş Pazarcık'ta 5.0 Büyüklüğünde Deprem Kahramanmaraş Pazarcık'ta 5.0 Büyüklüğünde Deprem

Türkiye'deki 6 Şubat'taki deprem felaketi sonrasında, Silopi'den Ceyhan'a 650 kilometrelik boru hattında oluşan hasarlar uluslararası standartlarda onarılmış. Bayraktar, bu sürecin Iraklı yetkililerle paylaşıldığını belirtti.Kürdistan-Türkiye Petrol Boru Hattı 46 Yıllık Süreç ve Yeni Dönem (1)Bayraktar, Abu Dabi'de yaptığı açıklamada, boru hattının faaliyete geçmesiyle küresel petrol piyasalarına 500 bin varil petrol tedarik edilebileceğini ifade etti. Petrol akışının başlaması ise Irak tarafının üretimine bağlı olduğunu vurguladı.

Dünya genelinde günlük petrol talebinin 100 milyon varilin üzerinde olduğunu belirten Bayraktar, Türkiye'nin altyapısının bu talebin yaklaşık yüzde 4'ünü karşılayabilecek kapasitede olduğunu söyledi. Türkiye'den Bakü-Ceyhan-Tiflis Boru Hattı ile de 700 bin varil petrol taşındığını belirtti.

Irak Petrol Bakanlığı'nın Türkiye aleyhine açtığı davayla ilgili olarak, Paris merkezli tahkim mahkemesinin Türkiye'nin 2014-2018 dönemi için Irak'a 1.4 milyar dolar tazminat ödemesine karar verdiği ve bu karar sonrasında Türkiye'nin Kürdistan Bölgesi'nden Ceyhan'a petrol akışını durdurduğu belirtiliyor.Kürdistan-Türkiye Petrol Boru Hattı 46 Yıllık Süreç ve Yeni Dönem (2)Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Kürdistan Bölgesi ile Türkiye arasındaki petrol boru hattının faaliyete geçtiğini duyurdu. 1973 yılında başlayan ve 46 yıldır kesintisiz devam eden bu hat, 1.4 milyon varil kapasiteli. Türkiye'deki depremin ardından hasarları uluslararası standartlarda onarıldı. Bayraktar, boru hattının faaliyete geçmesiyle küresel petrol piyasalarına 500 bin varil tedarik edilebileceğini belirtti. Ancak petrol akışının başlaması Irak tarafının üretimine bağlı. Bayraktar, Türkiye'nin günlük 2 milyon varil ham petrolü taşıyabilecek altyapıya sahip olduğunu vurguladı. Paris merkezli tahkim mahkemesinin Türkiye'yi 1.4 milyar dolar tazminat ödemeye mahkum etmesi sonrası Türkiye, Kürdistan'dan Ceyhan'a petrol akışını durdurmuştu.

Editör: Kader GÜL