Kurban Bayramı, birlik ve beraberliğin pekiştiği önemli bir ibadettir. Özellikle damızlık vasfı olan dişi hayvanlar ve gebe hayvanların kurbanlık olarak alınmaması gerektiğini belirtti. Tercihen erkek hayvanların seçilmesi önemlidir. Sinop genelinde kurbanlık hayvan sıkıntısı bulunmamaktadır.

Selen Görgüzel'in Kızı İlknaz Bektaş, Elektronik Sigara Yüzünden Kalp Krizi Geçirdi! Selen Görgüzel'in Kızı İlknaz Bektaş, Elektronik Sigara Yüzünden Kalp Krizi Geçirdi!

Tarımcebi Mobil Uygulaması ile Hayvan Bilgilerini Sorgulama

Kurbanlık hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve yaş bilgilerini sorgulayabilmek için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından "TARIMCEBİMDE" isimli mobil uygulama sistemi hazırlanmıştır. Cep telefonuna indirilen bu uygulama ile hayvanın küpe numarası girilerek detaylı bilgilere ulaşılabilir.

Kurban Kesim Yerleri ve Hijyen Kuralları

Kurban sahipleri, İl/İlçe Kurban Hizmetleri Komisyonu'nun belirlediği kurban kesim yerlerinde kurbanlarını kesmelidir. Kesim işlemi sonrasında hayvanlara ait kulak küpeleri ve pasaportları İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine teslim edilmelidir. Kurban vazifesi yerine getirilirken insan ve hayvan sağlığını korumak, hayvan refahını gözetmek ve çevreyi kirletmemek önemlidir.

Kurban Etlerinin Doğru Saklanması

Kurban etleri parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve güneş görmeyen serin bir yerde hava alması sağlanmalıdır. Kesim sıcaklığı oda ısısına düştükten sonra buzdolabına kaldırılmalıdır. Etlerin, kesim sıcaklığında buzdolabına poşet içinde veya hava almayacak şekilde büyük parçalar halinde konulmaması gerekmektedir. Aksi halde etin iç kısımlarında bozulma ve kokuşma görülebilir. Hazırlanan etler, derin dondurucuda -18 derecede saklanmalıdır. Çözdürülen et, hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır.

Editör: Kader GÜL