Türkiye'nin Hukuki Dengesi 2024'te Değişiyor

22 Aralık Cuma 2023

Bu Sezon Palamut Bolluğu Balık Tüketimini Arttıracak Bu Sezon Palamut Bolluğu Balık Tüketimini Arttıracak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2024 yılında Anayasa Mahkemesi'nde üç üyenin görev süresinin dolmasıyla önemli atamalara imza atacak. Bu değişiklikle birlikte Erdoğan'ın AYM'ye atadığı üye sayısı 10'a çıkacak.

Görev Süresi Dolacak Üyeler

Danıştay kökenli üye Muammer Topal, 12 yıllık görev süresini 29 Ocak 2024'te tamamlayacak. AYM Başkanı Zühtü Arslan'ın görev süresi ise 17 Nisan'da sona erecek. Üçüncü isim ise Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri iken "üst düzey yönetici" kontenjanından AYM üyeliğine getirilen Emin Kuz olacak, Kuz 12 Mayıs'ta AYM'den ayrılacak.

Erdoğan'ın Atamaları ve Yargıtay Dengesi

Erdoğan'ın atamaları, AYM içindeki denkleme doğrudan etki yapacak. Zühtü Arslan ve Emin Kuz, muhalif duruş sergileyen ve hak ihlalleri ile kritik yasaların iptal edilmesi yönünde oy veren altı üye arasında yer alıyordu. Ancak bu iki ismin ayrılacak olması, muhalif üye sayısını dörde düşürecek ve AYM'de ihlal yönünde kararların çıkması zorlaşacak.

Muammer Topal'ın Rolü

Muammer Topal ise AYM içinde iktidara yakın görünen üyeler arasında bulunuyor. Topal, Can Atalay kararında hak ihlali olmadığı yönünde oy veren üyeler arasında yer almıştı.

AYM Başkanlığı Seçimi

Geçen yılki seçimde, Erdoğan ve Adalet Bakanı'nın İrfan Fidan'ı işaret etmesine karşın Zühtü Arslan sekiz oyla yeniden başkan seçilmişti. Fidan ise beş oy almıştı.

Başkanlık seçiminde görev süreleri devam ettiği için Zühtü Arslan ve Emin Kuz oy kullanabilecek. Atamalar ve başkanlık seçimi, Türkiye'nin hukuki dengesini 2024'te şekillendirecek.

Editör: Kader GÜL