1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Bu Sezon Palamut Bolluğu Balık Tüketimini Arttıracak

Bu Sezon Palamut Bolluğu Balık Tüketimini Arttıracak

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de balıkçılar, 1 Eylül’de açılacak olan av sezonuna büyük bir heyecanla hazırlanıyor. Sezon öncesi teknelerini ve ağlarını bakım altına alan balıkçılar, bu yılın bereketli geçeceğine dair umutlu. Özellikle palamut açısından zengin bir sezon beklentisi, balık tüketiminde de artış öngörülüyor.

Palamut Bolluğu Bekleniyor

İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (İSHİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Oğulcan Kemal Sagun, bu yıl palamutun denizlerde bolca bulunacağını ve bu durumun hem balıkçılar hem de tüketiciler için sevindirici olduğunu belirtti. Sagun, bu bolluğun Türkiye’de kişi başına düşen yıllık balık tüketimini 6-8 kilogram seviyelerinin üzerine çıkarabileceğini ifade etti.

Somon İthalatındaki Düşüş ve Yerli Üretimin Yükselişi

Somon, Türkiye’de en çok tüketilen balık türlerinden biri olarak öne çıkıyor. Yıllardır Norveç’ten ithal edilen somon için milyonlarca dolar harcama yapıldığına dikkat çeken Sagun, Karadeniz Bölgesi’nde yapılan yatırımlar sayesinde yerli Türk somonunun üretiminin arttığını ve bu durumun ithalata olan bağımlılığı azalttığını vurguladı. Türk somonunun, dış pazarlarda büyük ilgi gördüğünü ve ihracatının hızla arttığını belirten Sagun, bu gelişmenin Norveç somonu için harcanan milyonlarca doların ülkemizde kalmasına katkı sağladığını ifade etti.

Hamsi Avcılığında Kota Sistemi

Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özkaya ise bu sezon palamutun bol olacağına dair beklentilerini paylaştı. Ancak palamut bolluğunun hamsi avını olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti. Hamsi avcılığına getirilen kota sisteminin stokları korumak adına olumlu bir adım olduğunu belirten Özkaya, bu yıl hamsinin istenilen miktarda olmasa da yine de piyasada bulunacağını söyledi.

Tüketici Uyarısı: Boy Yasağına Uymayan Balıkları Almayın

Özkaya, yeni sezonda tüketicileri boy yasağına uymayan balıkları almamaları konusunda uyardı. Kotanın, balık fiyatlarını ve arz-talep dengesini düzenleyeceğini belirten Özkaya, bu durumun tüketiciler için de avantajlı olacağını ifade etti. Bu sezonun kazasız, bereketli ve verimli geçmesi dileğiyle, balıkçılık sektörünün gelecek nesiller için sürdürülebilir bir şekilde devam etmesi gerektiğinin altını çizdi.

Bu Sezon Palamut Bolluğu Balık Tüketimini Arttıracak
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yazar Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!