Sağlıklı yetişkinlerde beyaz kan hücreleri içerisinde eozinofillerin oranı genellikle yüzde 5 seviyelerine yakındır.

Eozinofil Normal Değeri

Normal eozinofil değeri, mikrolitre kan bazında 30 ila 350 hücre arasında olmalıdır. Test sonucunun 500 hücreden fazla olması durumunda normalden yüksek olarak değerlendirilir. Eozinofil miktarının mikrolitrede 30 hücreden az olması düşük eozinofil miktarınız olduğu anlamına gelir.

Eozinofil (EOS) Yüksekliği Nedir?

Eozinofil yüksekliğine eozinofili adı verilir. Mikrolitre kanda ölçülen eozinofil hücre sayısı 30 ila 350 arasında olmalıdır. Test sonucunda bu değerlerden daha yüksek bir oranın çıkması eozinofil yüksekliği anlamına gelir.

Baş Dönmesi ve Kulak Çınlaması Arasındaki Bağlantı Baş Dönmesi ve Kulak Çınlaması Arasındaki Bağlantı

Eozinofil (EOS) Yüksekliği Neden Olur?

Eozinofil yüksekliğine neden olan faktörler arasında yüksek alkol seviyesi, parazit nedenli enfeksiyonlar, gastrointestinal bozukluklar, bağışıklık sistemi hastalıkları, şiddetli alerjik reaksiyonlar ve diğer bazı etkenler yer almaktadır.

Eozinofil (EOS) Düşüklüğü Nedir? Neden Olur?

Eozinofil düşüklüğü, vücudunuzda normal miktardan daha az miktarda yani mikrolitre başına 30’dan az bir miktarda eozinofil hücresi bulunduğu anlamına gelir. Bu durumun nedenleri arasında Cushing Sendromu, sepsis, alkolden kaynaklanan zehirlenme veya vücudun aşırı miktarda kortizol üretmesi bulunmaktadır.

Eozinofil (EOS) Yüksekliği Nasıl Düşürülür?

Eozinofil yüksekliğinin düşürülmesi için önerilen yöntemler arasında enfeksiyon veya alerji nedenli sorunlar varsa kısa süreli tedaviler uygulanabilir. Ciddi oranda yüksek eozinofil yüksekliği tespit edildiyse ve organlarınız etkileniyorsa kortikosteroid içeren ilaçlar kullanılabilir.

Eozinofil yüksekliği ile ilgili daha fazla bilgi ve detaylı açıklamalar için, doktorunuza danışmanız önemlidir.

Editör: Kader GÜL