Bu iddialar üzerine Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) tarafından resmi bir açıklama yapıldı.

BOTAŞ'ın Resmi Açıklaması

BOTAŞ, Türkiye'nin İsrail'e petrol ihraç ettiğine yönelik iddiaların asılsız olduğunu vurguladı. Kurum, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi adına şu ifadeleri kullandı: "BOTAŞ tarafından İsrail'e petrol ihraç edildiği yönündeki asılsız iddialara yönelik olarak kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi ihtiyacı hasıl olmuştur. BOTAŞ'ın ham petrolün satışı ve ticaretine ilişkin herhangi bir faaliyeti bulunmamaktadır."

Yolculuk Konforu Sağlayan Araba Markaları Yolculuk Konforu Sağlayan Araba Markaları

İsrail ile Ticaretin Durumu

7 Ekim 2023'te Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları'nın Aksa Tufanı saldırılarına karşılık olarak İsrail, Gazze'ye bombardımana başlamıştı. Bu olaylar sırasında Türkiye'nin İsrail'le ticaret yaptığı iddiaları ortaya atılmıştı. Ticaret Bakanlığı ise İsrail'e ticaretin sonlandırıldığını açıklamıştı.

İhracat ve İthalat Kısıtlamaları

2 Mayıs'ta yapılan bir açıklamada Türkiye'nin, 9 Nisan 2024 tarihinden itibaren 54 ürün grubunun İsrail'e ihracatını kısıtladığı belirtilmişti. Alınan tedbirlerin ikinci aşaması kapsamında, İsrail'le ilgili ihracat ve ithalat işlemlerinin tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulduğu açıklanmıştı.

Türkiye'nin İsrail'e petrol sattığına dair iddialar, BOTAŞ tarafından yalanlanmıştır. Kurum, ham petrolün satışı ve ticaretine ilişkin herhangi bir faaliyetlerinin bulunmadığını net bir şekilde belirtmiştir. Ayrıca, Türkiye'nin İsrail'e yönelik ihracat ve ithalat işlemlerini durdurduğu açıklanmıştır.

Editör: Kader GÜL