AYM üyeleri hakkındaki suç duyurusu süreci

Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında ihlal kararı veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında yaptığı suç duyurusu, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nda görevlendirilen bir savcı tarafından inceleniyor.

Savcı, öncelikle mevzuat çalışması yaparak, suç duyurusunun Anayasa Mahkemesi'nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun'a uygun olup olmadığını değerlendirecek. İnceleme sonucunda, suç duyurusunun mevzuata uygun olduğu kanaatine varırsa, dilekçeyi Anayasa Mahkemesi'ne sunacak.

CHP’li Meclis Üyesine 3 Kişi Tarafından Yanağından Vuruldu! Mustafa Can Ekiciler Kimdir? Kaç Yaşındadır? CHP’li Meclis Üyesine 3 Kişi Tarafından Yanağından Vuruldu! Mustafa Can Ekiciler Kimdir? Kaç Yaşındadır?

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, haklarında suç duyurusunda bulunulan üyelerle ilgili soruşturma açılmasına yer olup olmadığını belirleyecek. Ancak hakkında işlem yapılan üye veya üyeler görüşmeye katılamayacak.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu'nun, Başkan veya başkanvekilinin başkanlığında en az 10 üye ile toplanması gerekiyor. Genel Kurul salt çoğunlukla karar alıyor.

Suç duyurusu süreci nasıl ilerler?

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın suç duyurusu dilekçesini Anayasa Mahkemesi'ne sunmasının ardından, süreç şu şekilde ilerleyecek:

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, suç duyurusunun mevzuata uygun olup olmadığını değerlendirecek.
Genel Kurul, haklarında suç duyurusunda bulunulan üyelerle ilgili soruşturma açılmasına yer olup olmadığını belirleyecek.
Soruşturma açılmasına karar verilmesi halinde, Anayasa Mahkemesi, soruşturmayı yürütecek bir heyeti belirleyecek.
Soruşturma heyeti, suç duyurusuna ilişkin iddiaları araştıracak ve bir rapor hazırlayacak.
Rapor, Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu'na sunulacak.
Genel Kurul, rapor doğrultusunda, üye hakkında iddiaların doğru olup olmadığına karar verecek.
Genel Kurul, üyenin suçlu olduğuna karar vermesi halinde, üyenin cezalandırılmasına ilişkin bir karar verecek.
Suç duyurusuna ilişkin hukuki tartışmalar

Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin, Can Atalay hakkında ihlal kararı veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında yaptığı suç duyurusu, hukuki tartışmalara neden oldu.

Hukukçuların bir kısmı, suç duyurusunun Anayasa'ya aykırı olduğunu savunuyor. Bu görüşe göre, Anayasa Mahkemesi, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığının güvencesidir. Anayasa Mahkemesi üyelerinin, görevlerini yerine getirirken bağımsız ve tarafsız olmaları gerekir. Yargıtay'ın, Anayasa Mahkemesi üyelerinin görevlerini yerine getirirken verdikleri kararlara yönelik suç duyurusunda bulunması, Anayasa Mahkemesi'nin bağımsızlığını ve tarafsızlığını zedeleyebilir.

Hukukçuların bir kısmı ise, suç duyurusunun Anayasa'ya uygun olduğunu savunuyor. Bu görüşe göre, Anayasa Mahkemesi üyeleri de diğer kamu görevlileri gibi, görevlerini yerine getirirken suç işleyebilirler. Bu durumda, Anayasa Mahkemesi üyelerinin de yargılanması gerekir.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın suç duyurusu dilekçesinin Anayasa Mahkemesi tarafından nasıl değerlendirileceği merakla bekleniyor.

Editör: Kader GÜL