SSK, Bağ-Kur ve memur emeklisi, yılın ikinci yarısı için yapılacak zam oranını merakla bekliyor. İlk dört aylık enflasyon farkının açıklanmasıyla birlikte, emekli zammı konusunda araştırmalar hız kazandı. Şu an için dört aylık enflasyon farkıyla emekli zammı yüzde kaç oluyor?

Emekli Zammı 2024 Temmuz Ne Kadar?

Bu yılın ilk dört ayı için enflasyon farkı yüzde 18.72 olarak belirlendi. Mayıs ve haziran aylarının enflasyon rakamlarının netleşmesiyle SSK, Bağ-Kur, memur ve memur emeklilerinin alacağı zamlı maaşlar belli olacak. TÜİK, mayıs ayı enflasyon rakamlarını 3 Haziran'da paylaşacak. Haziran ayı enflasyonu ise 3 Temmuz'da açıklanacak. Önceki dönemlerde olduğu gibi maaşlara refah payı verilecek mi? En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram'ın Açıklamaları

Konuyla ilgili milliyet.com.tr’ye açıklamalarda bulunan Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, "Emekli maaşlarının belli olmasına son iki veri kaldı. Mayıs ayı enflasyonu 3 Haziran itibarıyla açıklanacak, haziran ayı enflasyonu ise 3 Temmuz itibarıyla açıklanacak. Böylelikle emekli, memur ve memur emeklisinin maaşı belli olacak." dedi.

Altın Fiyatları İçin Kritik Üç Başlık Altın Fiyatları İçin Kritik Üç Başlık

İlk 6 Ayın Enflasyonu Ne Kadar Olacak?

İlk dört aylık enflasyon farkı yüzde 18.72 olarak belirlendi. Mayıs ve haziran aylarının ortalaması yüzde 3 civarında olursa, ilk altı ayın enflasyonu yüzde 25 seviyesinde oluşacak. Yıllık bazda, mayıs ayında enflasyon yüzde 75’ler civarında pik yapacak. Bu, Merkez Bankası’nın öngörüleri çerçevesinde gerçekleşecek.

Emeklilere Refah Payı Verilir mi?

Önceki dönemlerde hep refah payı artışı yapıldı. Yüksek enflasyon ortamında bugüne kadar hep refah payı artışı yapıldı. Bu dönemde sıkı bir para ve maliye politikası uygulanıyor. O nedenle bu dönemde refah payı artışı kısmi olacaktır. Önceki dönemde enflasyon farkı yüzde 37 seviyelerindeydi. Yüzde 12’lik refah payı artışı ile yüzde 49 oranında zam yapılmıştı. Bu dönemde de ilk altı ayın enflasyon farkının yüzde 25 civarında gelmesi bekleniyor. Buna 5 puanlık refah payı artışı ile birlikte maaşlara yüzde 30 oranında zam yapılmasını bekliyorum.

Zam Oranları Eşitlenir mi?

SSK, Bağ-Kur emeklisi direkt enflasyon farkı alacak. Memur ve memur emeklileri ise enflasyon farkı artı toplu sözleşme zammı farkı alıyor. Sene başı ile ara dönem arasında 5 puanlık toplu sözleşme farkı var. Bundan dolayı SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 25, memur emeklileri yüzde 20 oranında zam farkı alacaklar. Ben bu dönemde de zamların eşitleneceğini, memur emeklilerinin de yüzde 25 zam farkı alacağını düşünüyorum. Her iki gruba da 5 puanlık refah payı artışı ile birlikte yüzde 30 oranında zam yapılacaktır.

En Düşük Emekli Maaşı Ne Kadar Olacak?

Şu anda en düşük emekli maaşı 10 bin TL seviyesinde. Bir hayli düşük kaldığını görebiliyoruz. En düşük emekli maaşına yüzde 30 değil de daha fazla bir oranda zam yapılacağını düşünüyorum. Benim tahminim en düşük emekli maaşına yüzde 50 zam yapılarak 15 bin TL seviyesinde belirlenmesidir. EYT ile birlikte emeklilik sisteminin dengesi bozuldu. Normalde bir çalışanın üç emekliyi finanse etmesi gerekirken, bir çalışan 1.5 emekliyi finanse ediyor. Bu, hazineye ciddi bir yük getiriyor. Devletimiz her zaman emeklilere enflasyondan daha fazla artış yaptı.

Bu sene sonu itibarıyla emeklilere refah payı artışı öngörmüyorum. Ancak ara dönemde emeklilere bir refah payı artışı yapılacaktır. 10 bin TL olan en düşük emekli maaşı 15 bin TL’ye yükseltilirse, 17 bin TL olan asgari ücretle aradaki makas kapanacaktır.

Editör: Kader GÜL