2024 Asgari Ücreti: İki Farklı Tahmin

2023 yılı asgari ücreti, Temmuz ayında yapılan %34 zam ile 11 bin 402 TL'ye yükseltilmişti. 2024 yılı asgari ücretinin ne kadar olacağı, enflasyon beklentilerine ve ara zam ihtimaline göre değişkenlik gösterecek.

Enflasyon Beklentileri

Enflasyon, asgari ücreti doğrudan etkileyen en önemli faktördür. 2023 yılı sonu enflasyon beklentisi, Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre %67.23'tür. Bu beklenti, asgari ücretin 2024 yılında en az 15 bin 392 TL olması gerektiği anlamına gelir.

Ancak, enflasyon beklentileri sürekli değişmektedir. Ekonomideki gelişmelere bağlı olarak, enflasyon oranı daha yüksek veya daha düşük olabilir. Örneğin, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle enerji fiyatlarında yaşanan artış, enflasyonu daha da yükseltebilir.

Ara Zam İhtimali

Hükümet, 2024 yılında asgari ücrete tek zam yapılacağını açıklamıştır. Ancak, enflasyon mayıs ayına kadar yüksek seyredeceği için ara zam ihtimali de göz ardı edilemez.

Ekonomist Muhammet Bayram, enflasyon mayıs ayına kadar yüksek seyredeceği için 2024'ün ortalarına doğru tekrardan asgari ücret ara zam geleceğini düşünüyor. Bu durumda, ara zam olarak enflasyon farkının üzerine çıkacak bir artış yapılabilir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tarımsal Kredi Limitini 40 Milyon Liraya Çıkardı ve Balıkçılara Desteklerini Açıkladı Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tarımsal Kredi Limitini 40 Milyon Liraya Çıkardı ve Balıkçılara Desteklerini Açıkladı

Ekonomist Muhammet Bayram'ın tahminleri şu şekildedir:

En düşük enflasyon beklentisi %35'ler civarında. Eğer %35 olursa asgari ücret 15 bin 392 TL olur.
Yüzde 50 artış olursa ki bu bizim olabilecek en yüksek artış beklentimizdir. Yüzde 50 artış olması durumunda 17 bin 103 TL yapar.
Bayram'ın tahmini %45'ler seviyesinde olacağıdır, bu da 15 bin 962 TL yapar, psikolojik sınır 16 bin TL'dir.


2024 yılı asgari ücretinin ne kadar olacağı, enflasyon beklentilerine ve ara zam ihtimaline göre değişkenlik gösterecek. Enflasyon beklentileri doğrultusunda, asgari ücretin 15 bin TL'nin üzerinde olması bekleniyor.
Enflasyon beklentilerinin değişkenliğini, Rusya-Ukrayna savaşı, küresel ekonomideki gelişmeler ve Türkiye'nin iç politikası gibi faktörler etkileyebilir.
Ara zam yapılması durumunda, ara zam oranı da enflasyon beklentilerine göre belirlenecektir.
Örnekler

Enflasyon beklentileri doğrultusunda, asgari ücretin 15 bin TL'nin üzerinde olması durumunda, asgari ücretli çalışanların yaşam standartlarının iyileşmesi beklenir.
Ara zam yapılması durumunda, asgari ücretlilerin alım gücünün daha da artması beklenir.

Editör: Kader GÜL