Montreal Sacred Heart Hastanesi'nden Nöroloji Profesörü Marina Martinez liderliğindeki araştırmacılar, omurilik yaralanmalarının ardından ortaya çıkan felcin tedavisi için klinik deneylere hazırlandıklarını duyurdu.

Araştırmacılar, felçli bir hayvanın arka ayaklarını tekrar yürütebilmek için beyninin iki yarım küresini dönüşümlü olarak uyararak çalışan bir arayüz geliştirdi.Felç Tedavisinde Çığır Açan Yöntem!Bu çalışma, "büyük hayvan modeli" olarak adlandırılan klinik deneyler öncesinde gerçekleştirildi. Bu deneyler, insanlardaki belden aşağısı felç olan daha büyük hayvan modelleri üzerinde de uygulandı.

Martinez, "Sonuçlar o kadar olumlu ki birkaç yıl içinde klinik deneylere başlamaya hazırız. Her iki bacağı da hareket ettirebilmek için beynin sol ve sağ korteksini dönüşümlü olarak uyaracağız. Beyin stimülasyonuna başlandığında, hayvan hemen tekrar yürümeye başlayacak." şeklinde açıklamalarda bulundu.

Massachusetts’te Sivrisineklerden Bulaşan Ölümcül Virüs Alarmı Massachusetts’te Sivrisineklerden Bulaşan Ölümcül Virüs Alarmı

Martinez, çalıştıkları teknolojinin omuriliğin tamamen hasar almadığı yaralanmalar için geçerli olduğunu vurgulayarak, "Bu teknoloji her ne kadar tam omurilik yaralanmaları için uygulanamasa da, her adım bize insanların sorunlarına bir adım daha yaklaşma fırsatı sunuyor." dedi.

Martinez ve ekibinin çalışmaları, bilimsel dergi "ScienceDirect"te de yayımlandı.

Kanada'nın Montreal kentinde bulunan Montreal Sacred Heart Hastanesi'nden Nöroloji Profesörü Marina Martinez liderliğindeki bir araştırma ekibi, omurilik yaralanmalarının ardından ortaya çıkan felç sorununa çözüm olabilecek umut verici bir çalışma üzerinde önemli ilerlemeler kaydetti. Yapılan açıklamalara göre, araştırmacılar, felçli bir hayvanın arka ayaklarını tekrar yürütebilmek için beyninin iki yarım küresini dönüşümlü olarak uyararak çalışan bir arayüz geliştirdiler.

Bu çalışma, "büyük hayvan modeli" olarak adlandırılan klinik deneyler öncesinde gerçekleştirildi. Bu deneyler, insanlardaki belden aşağısı felç olan daha büyük hayvan modelleri üzerinde de uygulandı. Araştırmacılar, elde ettikleri sonuçların o kadar olumlu olduğunu belirtiyorlar ki, birkaç yıl içinde klinik deneylere başlamaya hazırlandıklarını ifade ediyorlar.

Profesör Martinez, "Her iki bacağı da hareket ettirebilmek için beynin sol ve sağ korteksini dönüşümlü olarak uyaracağız. Beyin stimülasyonuna başlandığında, hayvanın hemen tekrar yürümeye başlayacağını gözlemleyeceğiz." şeklinde konuştu.Felç Tedavisinde Çığır Açan Yöntem! (2)Martinez, geliştirdikleri teknolojinin omuriliğin tamamen hasar almadığı yaralanmalar için geçerli olduğunu vurgulayarak, "Bu teknoloji, ne yazık ki tam omurilik yaralanmalarına uygulanamayacak olsa da, her aşama bize insanların yaşadığı sorunlara bir adım daha yaklaşma fırsatı sunuyor." dedi.

Araştırmacıların çalışmaları, prestijli bilimsel dergi "ScienceDirect"te de yayımlandı. Bu gelişme, felç tedavisi alanında umut verici bir adım olarak kabul ediliyor ve gelecekte felçli hastaların tedavisinde yeni kapılar açabilecek bir potansiyele sahip olduğu düşünülüyor.

Editör: Kader GÜL