16 Temmuz 2024 tarihinde, AKP milletvekillerinin imzasını taşıyan Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu. Bu teklif, başkası adına kayıtlı ödeme sistemleri veya cihazları ya da banka hesapları aracılığıyla tahsilat yapan kişilere ve kendi adına kayıtlı olan sistem veya cihazları ya da hesaplarını kullandıranlara uygulanacak cezaları kapsıyor.

Yeni Düzenlemeler ve Cezalar

Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Danıştay'ın iptal kararı doğrultusunda Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'da değişiklik öngörüyor. Bu değişiklikler kapsamında, kamu idareleri ile döner sermaye işletmelerinin mahkeme kararları ve icra dairelerinin ödeme emirleri üzerine yapacakları ödemelerde "borcu yoktur" belgesi aranması yetkisi Hazine ve Maliye Bakanına verilecek.

Gelir Vergisi Kanunu'nda yapılan değişiklikle teknogirişim şirketleri tarafından hizmet erbabına verilen bedelsiz veya indirimli pay senetlerinin belirli bir kısmı gelir vergisinden istisna tutulacak. Ancak, bu pay senetlerinin belirli süreler içerisinde elden çıkarılması durumunda istisna edilen vergi, gecikme faiziyle birlikte işverenden tahsil edilecek.

Hasılat Denetimi ve İzaha Davet Müessesi

Mükellefler nezdinde yapılacak yoklamalar sonucunda tespit edilen günlük hasılat tutarlarının ortalaması alınarak, mükelleflerin aylık ve yıllık hasılat tutarları tespit edilecek. Bu şekilde tespit edilen hasılat tutarları ile beyan edilen hasılat tutarları karşılaştırılacak ve farkın yüzde 20'den fazla olması durumunda mükellefler izaha davet edilecek.

Elektronik ticaret pazar yerlerinde faaliyet gösteren hizmet sağlayıcılara yönelik ödemeler vergi kesintisi kapsamına alınacak. Bu düzenlemeyle, vergi güvenliğinin sağlanması ve kayıt dışılığın azaltılması amaçlanıyor.

Özel Usulsüzlük Cezaları ve Teminat Uygulamaları

Elektronik ticaret hizmet sağlayıcıları, aracı hizmet sağlayıcılar ve sosyal ağ sağlayıcılara iktisadi ve ticari faaliyetlerine ilişkin bildirim verme yükümlülüğü getiriliyor.

Teminat uygulaması kapsamındaki mükelleflerden istenecek teminatın üst sınırı, sahte belgelerde yer alan toplam tutarın yüzde 10'u olarak belirleniyor. Teminat süresi 30 günden 60 güne çıkarılırken, yükümlülüklerini yerine getiren mükelleflere teminatın iade edilmesi sağlanacak.

Damga Vergisi ve Özel Usulsüzlük Cezaları

Damga vergisi ödenmemiş kağıtları tasdik eden noterler adına kesilen özel usulsüzlük cezasının alt sınırı 40 TL olarak belirlendi. Vergi Usul Kanunu'na uymayanlara yönelik cezalar, yeniden belirlenerek caydırıcılığı artırılacak. Elektronik ticaret ve dijital ortamların ticari amaçlarla kullanılması durumunda vergi güvenliğini sağlamak amacıyla bilgi verme yükümlülüğü getirilenlere, yükümlülüklerini yerine getirmemeleri halinde özel usulsüzlük cezası uygulanacak.

Özel Usulsüzlük Cezaları ve Vergi Güvenliği

Mal teslimi veya hizmet ifalarına ilişkin tahsilatların, banka ve benzeri finans kurumları aracılığıyla başkalarının adı veya hesabı kullanılarak yapılması durumunda işleme konu tutarın yüzde 10'u oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek. Kendi mükellefiyeti adına kayıtlı olmayan ödeme sistemleri veya cihazları aracılığıyla tahsilat yapanlara ise cezanın 3 katı uygulanacak.

Çiftçilere Destek Yağmuru: 1.9 Milyar TL'lik Ödeme Hesaplara Yatırıldı Çiftçilere Destek Yağmuru: 1.9 Milyar TL'lik Ödeme Hesaplara Yatırıldı

GİB Personeline Fazla Çalışma Ücreti

Gelir İdaresi Başkanlığı personeline, normal mesai saatleri dışında çalışmaları durumunda fazla çalışma ücreti ödenecek. Bu ödeme damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmayacak. Fazla çalışma ücreti ödenebilecek personel sayısı ise belirli bir oranla sınırlandırılacak.

Sonuç olarak, yeni düzenlemeler ve cezalar, vergi güvenliğini sağlama ve kayıt dışılığı azaltma amacı taşıyor. Vergi sistemine uyum sağlamak, mükelleflerin yükümlülüklerini yerine getirmeleri açısından büyük önem taşıyor.

Editör: Kader GÜL