Kahve içmenin ne zaman en iyi olduğu hala tartışma konusu. Kimileri, sabah ilk iş kahve içmenin enerji verdiğini iddia ederken, diğerleri bu alışkanlığın öğleden sonra enerji düşüşüne neden olduğunu düşünüyor.

Uyumadan En Az Altı Saat Önce İçmeyi Bırakın

Arizona Üniversitesi'ndeki uyku ve sağlık araştırma programının yöneticisi Michael Grandner, kafeinin vücutta doğal olarak oluşan ve yorgunluğu artıran bir kimyasal olan adenozin ile karşı karşıya kaldığında, uykuya dalmayı ve uykuda kalmayı daha da zorlaştırabileceğini belirtiyor. Bu nedenle, dinlendirici bir uyku için yatmadan en az altı saat önce kahve tüketimine son vermenizi tavsiye ediyor.

Kafeini Hissetmek 20 ila 30 Dakika Sürüyor

Uyandıktan sonra ilk kahveyi içmeden önce genellikle 30 ila 60 dakika beklemek, kafeinin etkilerini daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir.

Gözleriniz Açıldıktan Sonra Kahve İçmek Zararlı Olabilir

Birleşik Krallık'taki mobilya üreticisi Get Laid Beds'in uyku uzmanı Dr. Deborah Lee, kendi uyku döngünüze özgü bir ritmi takip eden kortizol (stres) hormonunun yüksek seviyelerinin bağışıklık sisteminizi etkileyebileceğini ve gözleriniz açılır açılmaz kahve içmenin yarardan çok zarar verebileceğini belirtiyor.

Etkileri Öğleden Sonraya Kadar Uzayabilir

ABD Ordusu'nda nörobiyolog olan Allison Brager, sabah kahvesinin çalışanların ve egzersiz yapanların odaklanmalarına yardımcı olabileceğini belirtirken, kahveyi geciktirmenin kafeinin etkilerini öğleden sonraya kadar uzatabileceğini söylüyor.

Doğumda Annenin İş Yaşamına Dönmesi Doğumda Annenin İş Yaşamına Dönmesi

Sonuç olarak, kahve tüketiminde doğru zamanlama kişiden kişiye değişebilir. Bazıları için sabah kahvesi canlandırıcı olabilirken, diğerleri için öğleden sonra daha uygun olabilir. Kişisel deneyimlerinizi ve vücudunuzun tepkilerini göz önünde bulundurarak en uygun zamanı belirlemeniz önemlidir.

Editör: Kader GÜL