Tip 2 Diyabet Nedir?
Tip 2 Diyabet, vücut hücrelerinin insüline direnç geliştirmesi sonucunda kan şekerinin yükselmesi ve organlara zarar vermesiyle seyreden, ömür boyu tedavi gerektiren bir hastalıktır. İleri aşamalarda insülin üreten hücreler de zarar gördüğü için yetersiz insülin salınımı da eşlik eder. İnsülin, kandaki glikoz seviyesini kontrol eden bir hormondur ve yiyeceklerle alınan karbonhidratların sindiriminden sonra glikoza dönüşmesini sağlar.

Tip 2 Diyabet Belirtileri Nelerdir?
Tip 2 Diyabet genellikle aşırı kilolu, hareketsiz ve geniş bel çevresine sahip bireylerde görülür. Genetik faktörler de rol oynar. Erken veya geç belirtiler arasında aşırı acıkma, gece acıkmaları, çok su içme, sık idrara çıkma, gece idrara çıkmak isteğiyle uyanma, ciltte koyu lekeler, bulanık görme, yorgunluk, sık tekrarlayan enfeksiyonlar, uyuşma hissi, kilo kaybı, hafıza kaybı gibi belirtiler bulunabilir.

Tip 2 Diyabet Nedenleri Nelerdir?
Tip 2 Diyabet, genetik faktörlerin yanı sıra insülin hormonunun hücreler tarafından etkili kullanılamamasına bağlı olarak gelişir. Ayrıca karaciğerin glukozu düzenli olarak depolayıp serbest bırakma yeteneğinde eksiklik de rol oynar. Risk faktörleri arasında metabolik sendrom, abdominal obezite, hipertansiyon, yüksek kolesterol, prediyabet, ailede diyabet öyküsü, gestasyonel diyabet, polikistik over sendromu gibi durumlar bulunmaktadır.

2 Tip Diyabeti Olumsuz Etkileyecek Faktörler Nelerdir?
Depresyon, azalmış fiziksel aktivite, sigara içme, uyku düzeninin bozulması Tip 2 Diyabetin seyrini olumsuz etkileyebilir.

Tip 2 Diyabet Hastalık Çeşitleri Nelerdir?
Tip 2 Diyabet, aşamalar halinde ilerler. Bu aşamalar prediyabet, başlangıç aşaması, orta aşama, ileri aşama ve son dönem diyabeti olarak sıralanabilir. Her aşamanın belirli özellikleri ve komplikasyonları vardır.

Diyabet Tip 2 Tanısı Nasıl Konulur?
Tip 2 Diyabet tanısı için kan tahlilleri, açlık kan şekeri ölçümü, glukoz tolerans testi ve hemoglobin A1C ölçümleri yapılır. Bu testlerin sonuçlarına göre tanı konulur.

Meme Kanseri Tedavisinde Son Gelişmeler Nelerdir? Meme Kanseri Tedavisinde Son Gelişmeler Nelerdir?

Tip 2 Diyabet Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Tip 2 Diyabet tedavisinde yaşam tarzı değişiklikleri, diyet, fiziksel aktivite, kilo kontrolü önemlidir. Ayrıca uygun ilaç tedavisi ve insülin kullanımı da gerekebilir. Hastaların düzenli olarak kan şekeri seviyelerini kontrol etmeleri, enfeksiyonlara karşı dikkatli olmaları ve bilinçli bir şekilde tedavi planlarına uymaları önemlidir.

Editör: Kader GÜL