İrlanda'daki Trinity College Dublin'den Profesör Rose Anne Kenny gülmeyi ve sosyal etkileşimi yaşlılık döneminde sağlıklı kalmak için önemli bir faktör olarak vurguluyor. Gülmenin ve sosyal etkileşimin yaşlılıkta fiziksel ve zihinsel sağlık üzerinde olumlu etkileri olduğunu belirtiyor. Profesör Kenny arkadaşlar ve aile ile keyifli vakit geçirmenin bilişsel gerileme ve demans riskini azaltabileceğine dikkat çekiyor.

Mutluluk Göstergesi

Yapılan birçok çalışma sosyal etkileşimin beyin sağlığını desteklediğini aynı zamanda kalp hastalıkları ve kansere karşı koruyucu bir etkisi olabileceğini göstermektedir. Yaşlılık döneminde sağlıklı bir yaşam sürdürmek için gülme sosyal etkileşim ve pozitif ilişkilerin önemli olduğu bu bilimsel açıklamalarla destekleniyor. Profesör Rose Anne Kenny'nin bu vurgusu insanların yaşlılık dönemlerini daha sağlıklı ve mutlu bir şekilde geçirebilmeleri için önemli bir hatırlatma olmaktadır.

Gülmenin Başka Ne Faydaları Var?

Gülmek birçok farklı sağlık ve ruh hali yönünden olumlu etkilere sahiptir. İşte gülmekten kaynaklanan bazı faydalar. Gülmek stres hormonları olan kortizolün seviyelerini düşürebilir. Bu nedenle gülmek günlük yaşamın getirdiği stresle başa çıkmaya yardımcı olabilir. Gülmek vücudu doğal ağrı kesici endorfinlerin salınmasını teşvik edebilir. Bu nedenle gülmek ağrıyı hafifletebilir.

Reha Muhtar'ın Sağlık Durumu İyiye Gidiyor: Son Durum Raporu Açıklandı Reha Muhtar'ın Sağlık Durumu İyiye Gidiyor: Son Durum Raporu Açıklandı

Bağışıklık Sistemi Güçlendirme

Gülmek bağışıklık sisteminin işleyişini iyileştirebilir. Araştırmalar düzenli olarak gülen kişilerin soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonlara karşı daha dirençli olabileceğini göstermektedir. Gülmek kan basıncını düşürebilir ve genel kardiyovasküler sağlığı artırabilir. Düzenli olarak gülmenin kalp krizi ve inme riskini azaltabileceğine dair bazı bulgular vardır. Gülmek daha iyi bir ruh hali ve mutluluk hissiyatı yaratabilir. Depresyon ve anksiyete ile savaşmada yardımcı olabilir.

Sosyal Bağları Güçlendirme

Gülmek sosyal etkileşimlerinizi güçlendirebilir ve ilişkileri daha sağlam hale getirebilir. Diğer insanlarla gülme deneyimi bağlarınızı derinleştirebilir. Gülmek yaratıcılığı artırabilir. Stres altındayken yaratıcı düşünme yeteneği azalabilirken gülme bu süreci tersine çevirebilir.

Fiziksel Egzersiz

Gülme kasları çalıştıran bir tür egzersizdir. Güldüğünüzde yüz kasları karın kasları ve bazen bacak kasları dâhil olmak üzere birçok kas çalışır. Bu bazı insanlar için düzenli bir egzersiz biçimi gibi işlev görebilir. Gülmek insanlar arasında olumlu bir etkileşim biçimi olabilir ve diğer insanlara daha anlayışlı ve empatik bir şekilde yaklaşmanıza yardımcı olabilir.