Hakan Fidan, Türkiye Dışişleri Bakanı, İsrail ve Filistin arasındaki süregelen çatışmayı Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lökke Rasmussen ile düzenlediği ortak bir basın toplantısında eleştirdi. Fidan, mevcut durumdan ya büyük bir savaşın çıkacağını ya da önemli bir barışın ortaya çıkacağını vurguladı. İsrail'e barış çağrısında bulunan Fidan, dünyanın bir kırılma noktasında olduğunu belirterek ya büyük bir savaşın çıkacağını ya da önemli bir barışın olacağını ifade etti. Türkiye'nin tercihinin barış olduğunu vurguladı.

Fidan, 7 Ekim'den bu yana tüm ilgili taraflarla temas halinde olduklarını ve bölgede diplomatik çabalar yürüttüklerini belirtti. İsrail'in Filistinlilerin varlığını ve haklarını saygı göstermesi gerektiğini belirtti ve aksi takdirde çatışmanın büyüyeceği uyarısında bulundu.

Belirli grupların sınıflandırılması konusunda görüş ayrılıkları olduğunu belirten Fidan, özellikle YPG ve FETÖ gibi örgütlerin sınıflandırılmasında farklılıklar olduğuna dikkat çekti.

Fidan ayrıca, Danimarka ile terörle mücadele ve savunma sanayi işbirliğinin yanı sıra Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik sürecinin canlandırılması için daha yapıcı bir tutum beklediklerini ifade etti.

Adalet Bakanı Tunç’tan Meclis Tartışmaları ve İstifa İddiaları Hakkında Önemli Açıklamalar Adalet Bakanı Tunç’tan Meclis Tartışmaları ve İstifa İddiaları Hakkında Önemli Açıklamalar

Ayrıca, Fidan, Danimarka'da Kuran'a yönelik saldırılar hakkında endişelerini dile getirerek kutsal metinlere saygısızlığın ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmemesi gerektiğini vurguladı.

Gaza'da sivil kayıplarına sessiz kalanların İsrail'in eylemlerine ortak olduğunu ifade etti. Türkiye'nin asla zulme ortak olmadığını ve olmayacağını belirtti. Bugün Filistinlilerin kendi topraklarından çıkarılmalarına sessiz kalanların, yarın hukuk ve insan haklarından bahsedemeyeceğini vurguladı. Fidan, Türkiye'nin bölgedeki Müslüman ülkelerle birlikte aktif bir rol oynamasını ve İsrail ve Filistin arasında kalıcı ve sürdürülebilir bir barışın tesisi için çaba göstermesini umduğunu ifade etti.

Editör: Kader GÜL