Zira sınavda tam puan yapan aday sayısı 562 olunca, iyi okullara yerleşmek için puanın yanı sıra farklı kriterler göz önüne alınacak. Adaylar kıyasıya yarışacak...

2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Okul Açılış Tarihleri ve Tatil Programı 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Okul Açılış Tarihleri ve Tatil Programı

MİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 2023 Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu yayımlandı. Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılacak ortaöğretim kurumları tercihleri 3 Temmuz’da başlayacak 19 Temmuz’a kadar sürecek. Sonuçlar 24 Temmuz’da açıklanacak.

HER ADAYA 10 HAK

Adaylar sınavla öğrenci alan fen, sosyal bilimler liseleri, proje okulları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarını tercih edebilecek. Sınavla öğrenci alan okullar listesinden her öğrenci 10 okul tercihi yapabilecek. Adaylar, okulların belirlenen kontenjanlarına puan üstünlüğüne göre tercihler doğrultusunda yerleştirilecek.

PUAN EŞİT OLURSA

Sınavla öğrenci alan okullarda merkezi sınav puanının eşitliği hâlinde sırasıyla Okul Başarı Puanı (OBP) üstünlüğüne, 8, 7 ve 6’ncı sınıflardaki Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne, 8’inci sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına, tercih önceliğine ve öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana bakılarak yerleştirme yapılacak.

YEREL YERLEŞTİRME

Öğrenciler; merkezi sınav puanı ile alan okullar, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere üç grupta tercih yapabilecek. Sınava girmeyenler ise merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okulları tercih edemeyecek. Adayların yerel tercih yapmaması durumunda öğrencilere merkezi sınavla öğrenci alan okullar ile pansiyonlu okullar tercih ekranı açılmayacak.

EN FAZLA ÖĞRENCİ ANADOLU LİSELERİNE

Türkiye genelinde 2 bin 492 liseye merkezi Sınav puanına göre öğrenci yerleştirilecek. Bu kapsamda, sınavla öğrenci alan okullara toplam 206 bin 414 öğrenci alınacak. Anadolu liselerine 71 bin 22, fen liselerine 40 bin 470, sosyal bilimler liselerine 10 bin 740, Anadolu imam hatip liselerine 42 bin 356, mesleki ve teknik Anadolu liselerine 41 bin 826 kontenjan ayrıldı.

2023 LGS tercih kılavuzu yayımlandı ve tercih süreci 3 Temmuz'da başlayıp 19 Temmuz'a kadar sürecek. Adaylar, fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları, mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programları gibi sınavla öğrenci alan okulları tercih edebilecekler. Her aday 10 okul tercihi yapabilecek ve tercihler, belirlenen kontenjanlara göre puan üstünlüğüne göre yerleştirme yapılacak.

Eğer sınav puanı eşitlik durumu oluşursa, tercihlerde öncelik sırasıyla Okul Başarı Puanı (OBP), 8, 7 ve 6. sınıflardaki Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP), özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısı, tercih önceliği ve öğrencinin doğum tarihi, yaş küçüklüğüne göre belirlenecektir.

Öğrenciler, merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okullar, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere üç grupta tercih yapabilecekler. Sınava girmeyenler, merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okulları tercih edemeyecekler. Adaylar, yerel tercih yapmazlarsa merkezi sınavla öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar için tercih ekranına erişemeyecekler.

Türkiye genelinde toplamda 2,492 liseye, merkezi sınav puanlarına göre öğrenci yerleştirilecek. Sınavla öğrenci alan okullara toplamda 206,414 öğrenci alınacak. Bu kontenjanlar kapsamında Anadolu liselerine 71,022, fen liselerine 40,470, sosyal bilimler liselerine 10,740, Anadolu imam hatip liselerine 42,356 ve mesleki ve teknik Anadolu liselerine 41,826 kontenjan ayrıldı.

Editör: Kader GÜL