Kış Aylarında Kilo Vermek İçin Öneriler

Kış aylarında metabolizma hızı yavaşlar, hareket azalır ve iştah artar. Bu nedenle kilo vermek daha zor olabilir. Ancak dikkatli planlama ve öz disiplinle kış aylarında da kilo vermenin mümkün olduğu belirtiliyor.

İşte kış aylarında kilo vermek için öneriler:

Sık ve az yemek yiyin. Açlık hissini bastırmak, kan şekerini sabit tutmak ve iştahınızı azaltmak için sık ve az yemek yemeye özen gösterin. Zira çok uzun süre aç kalındığında çok hızlı ve yanlış türde yiyecekler tüketilebiliyor. Canınızın çektiği yiyeceklerden kendinizi mahrum etmeyin ama küçük porsiyonlarda tüketin. Kış aylarında susama hissi azaldığı için her gün yeterli ölçüde su içmeyi ihmal etmeyin.

Hareketsiz kalmayın. Özellikle kış aylarında pek çoğumuz evden dışarı çıkmak bile istemiyoruz. Ancak dikkat! Hareketsiz (sedanter) yaşam kendinize yapacağınız en büyük kötülüklerden biridir. İlla ki spor salonuna gitmenize gerek yok; haftanın en az üç günü birer saat düzenli ve tempolu yürümeniz hem genel sağlığınıza hem de incelmenize büyük katkı sağlayacaktır. Gününüze daha fazla adım eklemenin yollarını bulun. Egzersizi sevdiğiniz biriyle yaparak eğlenceli kılabilirsiniz.

Planlama yapın. Egzersiz programınızı hatta atıştırmalıklarınızı bile önceden planlayın. Her zaman elinizin altında meyve, kuruyemiş, tek porsiyon yoğurt ve az yağlı peynir gibi taşınabilir atıştırmalık bulundurun. Mutfağınızda sağlıklı seçenekler oluşturun. Lifli ve yağsız, protein oranı yüksek atıştırmalıklar kendinizi tok hissetmenizi sağlayacaktır. Tatlı olarak kendi hazırlayacağınız meyveli yoğurt, küçük bir parça çikolata ya da aşırıya kaçmamak koşuluyla kuruyemiş ve kuru meyve tüketebilirsiniz.

Güne kahvaltıyla başlayın. Kahvaltıyı atlamak, günün ilerleyen saatlerinde daha az besleyici gıdaların aşırı tüketimine davetiye çıkarır. Kahvaltınıza lifli besinler, yağsız protein, meyve veya sebze eklemeye çalışın. Poğaça ve börek gibi yakılması daha zor olan karbonhidratlardan kaçının. Eğer kahvaltı yapmayı sevmiyorsanız az yağlı bir yoğurt, birkaç tane fındık ve ceviz ile bir parça meyve, güne başlamak ve iştahınızı kontrol etmek için yeterlidir.

Baş Dönmesi Belirtileri Nelerdir? Baş Dönmesi Belirtileri Nelerdir?

Porsiyon kontrolü yapın. Birçok insan yemek yeme ve spor yapma alışkanlıklarını siyah ve beyaz olarak düşünüyor. Aslında gün içerisinde 20 dakikalık bir egzersiz yapmaya fırsat yaratmak, porsiyonları birkaç lokmada kesmek ve yüzde 2 yağlı sütten yüzde 1 yağlı süte geçmek gibi küçük şeylerin bile büyük etkisi olabilir. Porsiyon kontrolünü de kesinlikle unutmayın.

Kaliteli uyuyun. Sağlıklı kilo vermede yeterli ve kaliteli uyku son derece önemli. İyi bir gece uykusu vücudumuzun vazgeçilmezidir. Kilo verme söz konusu olduğunda bu daha da önemlidir. Bu konuda var olan araştırmalar; uykusuzluk ve kilo alımı arasında hormon temelli ilişki olduğunu gösteriyor. 'Uyku hijyeninizi' iyi durumda tutmak için yatma zamanınızda tutarlı olun, sessiz ve karanlık oda tercih edin ve tüm ekranları kapatın.

Kış sebzelerini sofranızdan eksik etmeyin. Kış sebzeleri lif, vitamin ve mineral bakımından zengindir. Bu nedenle kilo vermek isteyenler için ideal besinlerdir. Örneğin, kış aylarında bol bol lahana, brokoli, karnabahar, ıspanak, pırasa, havuç, kereviz gibi sebzeler tüketebilirsiniz.
Kahve ve çay tüketiminizi sınırlayın. Kahve ve çay kafein içerdiğinden iştahı kesebilir. Ancak kafein tüketimini fazla kaçırmanız uyku düzeninizi bozabilir. Bu nedenle günde 2-3 fincan kahve veya çay tüketmeniz yeterlidir.
Alkol tüketiminizi sınırlayın. Alkol kalori bakımından yüksektir ve iştahı artırabilir. Bu nedenle haftada en fazla 1-2 kez alkol tüketmenizi öneririz.
Kilo verme sürecinizi takip edin. Kilo verme sürecinizi düzenli olarak takip ederek ilerlemenizi kontrol edebilir ve gerektiğinde önlem alabilirsiniz. Örneğin, haftada 0.5-1 kilo vermeniz idealdir.

Editör: Kader GÜL