Kemik ağrısı; genellikle vücudun eklem ağrılarının görüldüğü yerlerde yaşanan, derinlerde hissedilen, kesintisiz olarak devam eden, hareket halindeyken artan, dinlenmeyle düzelmeyen ve özellikle geceleri daha da yoğun hissedilen zonklayıcı bir ağrıdır.

Kemik ağrısı genellikle kas ağrısından daha derin, daha keskin ve daha yoğun hissedilir. Kas ağrısı ayrıca tüm vücutta daha yaygın olarak hissedilir ve bir-iki gün içinde hafifleme trendine girerken, kemik ağrısı daha uzun sürelidir.

Kemik Ağrısı Neden Olur?

Yaralanma

Aniden ortaya çıkan, keskin bir kemik ağrınız varsa kemik çatlağı veya kırığından kaynaklanıyor olabilir. Doğal olarak bu tip bir kemik ağrısının ardında araç kazası, düşme veya spor yaralanması gibi travmatik yaralanmalar bulunur. Stres kırığı adı verilen küçük bir çatlak da kemik ağrısına neden olabilir. Stres kırığı ağır spor yapan kişilerde daha sık gelişir.

Osteoporoz

Osteoporoz sorununda kemik yoğunluğu azalır ve kemik kütlesi küçülmeye başlar. Osteoporoz yaşlılarda ortaya çıkan bir sağlık sorunudur ve kemik ağrısına neden olur. Osteoporozla birlikte kemik mukavemeti azalır ve bu nedenle vücudun herhangi bir yerinde kemik ağrısı yaşanabilir. Osteoporoz nedenli kemik ağrısı en sık kalça, omurga ve el bileğinde yaşanan kırıklar nedeniyle gelişir.

Orak Hücre Hastalığı

Orak hücre hastalığı kalıtsal bir kan hastalığıdır. Vücutta oksijeni taşıyan sağlıklı kırmızı kan hücreleri azaldığında oksijen eksikliği kemiklere zarar verebilir ve şiddetli kemik ağrısına neden olabilir.

Enfeksiyon

Kemikte gelişen enfeksiyona osteomiyelit adı verilir. Osteomiyelit, vücudun başka bir yerinde gelişen herhangi bir enfeksiyonun kemiğe yayılmasıyla kemik ağrısına neden olabilir. Osteomiyelit, sıklıkla bir yaralanma sebebiyle doğrudan kemiğin kendisinde de başlayabilir. Osteomiyelit sorunu her yaşta yaşanabilir. Orak hücre hastalığı bu özellikleri nedeniyle bir risk grubu oluşturur.

Hamilelik

Hamilelikle birlikte kadın vücudunda ciddi değişiklikler yaşanır. Pelvik kemik ağrısı hamilelikte sık görülen bir durumdur. Doğum sonrasında zamanla bu ağrılar kendiliğinden düzelir.

Kanser

Kemik ağrısı, vücudun başka bir kısmından kemiklerinize yayılan kanserin bir belirtisi olabilir. Ayrıca osteosarkom gibi kemikte başlayan bir kanser türü de kemik ağrısına neden olabilir. Osteosarkom genellikle kol ve bacakların uzun kemiklerinde gelişir. Ağrı sıklıkla geceleri kötüleşir. Bazı vakalarda hareket etmek ağrıyı hafifletir.

Kemik ağrısına neden olan iyi huylu (kanserli olmayan) kemik tümörleri şunlardır: Anevrizmal kemik kistleri, osteoblastomlar, ekzostozlar ve osteokondromlar.

Reha Muhtar'ın Sağlık Durumu İyiye Gidiyor: Son Durum Raporu Açıklandı Reha Muhtar'ın Sağlık Durumu İyiye Gidiyor: Son Durum Raporu Açıklandı

Kemik Ağrısı Teşhisi Nasıl Konulur?

Doktorunuz kemik ağrısının ardındaki nedeni tespit etmek için fiziksel yakınmalarınızı dinler, fiziki muayenenizi yapar ve ardından sorunun kaynağını netleştirmek için tahliller ve görüntüleme yöntemlerinden yararlanır.

Kemik ağrısı teşhisinde kullanılan görüntüleme yöntemleri arasında şunlar bulunur:

  • Röntgen
  • MR
  • CT taraması
  • Ultrason

Kemik Yoğunluğu Testi

Doktorunuz ayrıca kemik yoğunluğunuzu kontrol etmek için bir kemik yoğunluğu testine ihtiyaç duyabilir. Osteoporoz gibi durumlar kemiklerinizin incelmesine ve kırılganlaşmasına neden olarak onları zayıflatır. Kemik yoğunluğu taraması kemiklerinizin ne kadar güçlü olduğunu kontrol eder ve doktorunuza osteoporoza dair bilgiler verir.

Kemik Ağrısı Tedavisi

Kemik ağrısının tedavisi altta yatan nedene göre değişir. Kemik ağrısı tedavisi doktor kararı

Editör: Kader GÜL