İstanbul'da taksilerde 'panik butonu' uygulaması devreye giriyor. Bu uygulama, taksicilere yönelik yaşanan hırsızlık, gasp, yaralama ve ölüm olaylarındaki artış sebebiyle başlatılmış önemli bir adım olarak dikkat çekiyor. Butona basıldığında tepe lambasında 'TAKSİ S.O.S' yazısı yanacak ve emniyet birimleri aracın olduğu konuma yönlendirilecek. Bu sayede olası bir durumda butona basıldığını araç içinde sadece taksici bilecek.

Taksicilere Yönelik Güvenlik Önlemi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından 12 Ocak 2024'te prototipi tanıtılan taksilerde panik butonu uygulaması, taksicilere yönelik güvenlik önlemlerinin artırılması amacıyla geliştirilmiştir. Bu uygulama ile taksicilere yönelik gerçekleşen olaylarda sürücü tarafından panik butonuna basılarak emniyet birimlerine yaşanan olay ihbar edilmiş olacak. Ayrıca araç üzerinde bulunan ışıklı tabelada da duruma ilişkin uyarı yer alacak ve güzergah üzerinde denetim yapan polis ve jandarma birimleri haberdar edilecek. Bu süreçleri ise araç içerisinde sürücü dışındaki kimse bilemeyecek.

Panik Butonu Deneme Sürecinde

Uygulama kapsamında, randevu sırasına göre sisteme dahil edilen taksiler ile panik butonu uygulamasının denemesi yapılıyor. Kısa süre içerisinde İstanbul'daki tüm taksilerin sisteme entegre edilmesi planlanıyor. Bu uygulama ile taksicilerin can güvenliğine yönelik önemli bir adım atılmış olacak.

Yolculara Yönelik Güvenlik Önlemi

İBB tarafından tanıtılan prototipteki yolculara yönelik panik butonu ise henüz uygulamaya alınmadı. Mevcut uygulamanın deneme aşamalarının tamamlanmasının ardından yolculara yönelik panik butonu da taksilere yerleştirilecek. Uygulamanın son aşaması olarak ise taksi içerisine anlık görüntü aktarımı yapan kamera sistemi yerleştirilecek. Böylece İBB'nin güvenlik birimleri tarafından rutin güvenlik denetimleri de devamlı olarak sağlanacak.

Taksicilerin Görüşleri

Konuya ilişkin konuşan taksici Birol Güneş, "Bu sistem örnek veriyorum yolcuyla birlikte seyahat ettiğin, yolcuyu lokasyonuna bıraktığın esnada, yolcu ile araba içerisinde herhangi bir münakaşaya girdiğinde, panik butonu var. Bu panik butonuna bastığınız zaman 'TAKSİ S.O.S' diye yanar. Böylece emniyet birimlerine ve 153 İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ihbar ediliyor. İhbar edildiğinde de en yakındaki ekipler polis ise polis, jandarma ise jandarma olay yerine gelip müdahale ediyor" dedi.

Taksici Necati Kara ise, "Biz taksiciler için biliyorsunuz can güvenliğimiz sıkıntıda oluyor. Her türlü müşteri ile karşı karşıya geliyoruz. Bu sistem bence çok güzel şu anda. Aslında kabinde olsak daha güzel olur. Kabinli bir sisteme geçilse bizim için de daha hayırlı olur, güzel olur diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Panik butonundan memnun olmalarının yanında cam panel taleplerini dile getiren taksi şoförü Yakup Halipçi ise, "Bu çok güzel bir şey. Müşteri bindiği zaman dolu yazıyor, müşteri bindiği zaman basıyoruz boş yazıyor. Çok güzel fakat önemli olan bağlanması yani. İçeride bir panel olması lazım, cam panel. Öyle bir şey olması lazım. Bizim arkadaşlar var, biz burada 40 kişiyiz. Hepsi memnun, hiçbir problem yaşamadık. İnşallah daha da güzel olacak ileriki zamanda."

Malatya'da Otomobil Takla Attı: 3 Ölü, 1 Yaralı Malatya'da Otomobil Takla Attı: 3 Ölü, 1 Yaralı

Taksilerde panik butonu uygulaması, taksicilerin ve yolcuların güvenliği için önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir. Bu uygulama, taksilerde meydana gelen olaylara hızlı ve etkili bir şekilde müdahale edilmesini sağlayarak güvenliği artırmayı hedeflemektedir.

Editör: Kader GÜL