Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır'dan Gümrük Birliği Güncellemesi Mesajı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'ye ziyarette bulunan Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, Avusturya Çalışma ve Ekonomi Bakanı Martin Kocher ve beraberlerindeki heyetle, 'Türkiye- Avusturya İş Konseyi Yuvarlak Masa Toplantısı'na katılarak önemli açıklamalarda bulundu.Gümrük Birliği İvme Kazandıran Yenilikçi Adımlar Atılıyor (1) 300 bin kişilik Türk toplumunun bu bağları güçlendirdiğini belirten Bakan Kacır, Türkiye'nin yatırımcılar için cazip bir pazar olduğunu açıkladı. 20 yılda 11 milyar dolarlık Avusturyalı yatırımın Türkiye'ye yapıldığını ifade eden Bakan, bu yatırımların büyütülmesine yönelik çaba gösterileceğini vurguladı. Yenilenebilir enerji ve mobilite teknolojilerinde iş birliği fırsatlarına dikkat çeken Bakan Kacır, Gümrük Birliği ve vize muafiyetinin ekonomik ilişkilere ivme kazandıracağına inandığını belirtti. Ayrıca, Bakan Kacır, Milli Teknoloji Hamlesi'nin sanayi üretimindeki başarılarına da değindi. Yüksek teknoloji sektörlerinin önemini vurgulayarak, üretkenlik ve yenilikçiliği destekleyen bir sanayi için çalıştıklarını ifade etti.

Erdoğan, NATO Zirvesi'nde Macaristan'la görüştü. Erdoğan, NATO Zirvesi'nde Macaristan'la görüştü.

Bakan Kacır, Türkiye ve Avusturya ilişkilerinin derinliğini ve çok boyutlu yapısını vurgulayarak, Avusturya'da yaşayan yaklaşık 300 bin kişilik Türk toplumunun bu bağların önemli bir parçası olduğunu belirtti. İki ülke arasındaki bu bağların daha da güçlenmesinin amaçlandığını ifade etti.

Ayrıca, Türkiye'nin güçlü siyasi iradesi ve istikrarlı ekonomisiyle hem yerli hem de yabancı yatırımcılar için cazip bir adres olduğunu belirtti. Son 20 yılda Avusturyalı firmaların Türkiye'ye yaklaşık 11 milyar dolarlık yatırım yaptığını ve bine yakın Avusturyalı şirketin Türkiye'de faaliyet gösterdiğini, bu şirketlerin 23 bine yakın istihdam sağladığını dile getirdi.

Bakan Kacır, gelecekte özellikle yenilenebilir enerji yatırımları ve mobilite teknolojileri alanlarında iş birliği için büyük bir fırsat penceresi gördüğünü belirtti. Ancak, Gümrük Birliği ve vize muafiyetinin, üretim ve yatırım ekosistemlerini genişletmek için kritik öneme sahip olduğunu vurguladı. Mevcut koşullar göz önüne alınarak Gümrük Birliği Anlaşması'nın güncellenmesinin, Türkiye-Avusturya ekonomik ilişkilerine ivme katacağına inandığını ifade etti.

Bakan Kacır, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilecek Karl Nehammer'e Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne yerli otomobil Togg ile gitmeyi teklif etti. Toplantının geri kalan kısmının basına kapalı olarak gerçekleştiği belirtildi.

Ekonomi ve sanayi alanındaki başarıları da değerlendiren Bakan Kacır, "Ağustos ayında kaydettiğimiz yıllık yüzde 3,1'lik sanayi üretimi artışında en önemli pay, yüzde 28,6 büyüme yakaladığımız yüksek teknoloji sektörlerinin oldu" şeklinde konuşarak, Milli Teknoloji Hamlesi'nin başarısını vurguladı. Sanayideki üretimin artarak devam edeceğini ve ülkenin güçleneceğini ifade etti.

Editör: Kader GÜL