Gazze'de İnsani Yardımların Erişimi İçin Çatışmalara Ara Verilmesi Talep Edilen Karar Yeniden Gecikti

BMGK'da "Gazze" Oylaması İkinci Kez Ertelendi

Gazze'de insani yardımların engelsiz erişimi için çatışmalara ara verilmesi talep edilen karar tasarısının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) oylanması bir kez daha ertelendi. İlk kez planlanan oylama, anlaşma sağlanamadığı için iptal edilmiş ve ikinci kez ertelenen oylamanın tarihi 20 Aralık olarak belirlenmiştir.

ABD'nin Tutumu ve Müzakereler

BM kaynaklarına göre, ABD henüz Birleşik Arap Emirlikleri tarafından hazırlanan Gazze tasarısına ikna olmadı. Destekleyen ülkeler ise tasarının veto edilmemesi için müzakereleri sürdürme kararı aldı. ABD Daimi Temsilci Yardımcısı Büyükelçi Robert Wood, "Hala karar tasarısı üzerinde diğer aktörlerle birlikte çalışıyoruz. Ne noktada olduğumuzu şimdiden söyleyemem, bugün yürütülecek müzakerelere bir bakacağız" açıklamasını yapmıştı.

Ömer Çelik'ten Özgür Özel'e Tepki: "Nefret Söylemine Destek Kabul Edilemez" Ömer Çelik'ten Özgür Özel'e Tepki: "Nefret Söylemine Destek Kabul Edilemez"

İnsani Yardımlara Kesintisiz ve Güvenli Erişim Talebi

Uluslararası hukuk ve insancıl hukuk çerçevesinde tüm taraflara sivilleri koruma görevi veriliyor. Ayrıca, BM Genel Sekreteri'nden yardımların denetlenmesi için bir mekanizma kurması isteniyor.

Guterres'in Çağrısı ve Önceki Veto Durumları

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze'deki insani felaketi önlemek için BM Şartı'nın 99. maddesini kullanarak Güvenlik Konseyi üyelerini baskı yapmaya çağırmıştı. Ancak, daha önceki tarihlerde ABD tarafından veto edilen benzer tasarılar bulunmaktadır. 6 Aralık'ta ABD'nin veto ettiği karar tasarısı, Gazze'deki acil insani ateşkes talebini içeriyordu.

Gazze'deki Son Durum ve Çatışmanın İzleri

Gazze'de yaşanan çatışmalarda binlerce kişi hayatını kaybetmiş, birçok bina ve altyapı zarar görmüştür. Hamas'ın saldırılarına karşılık veren İsrail, yüzlerce Filistinlinin ölümüne neden oldu. Bu çatışmaların sonucunda Gazze'de yaşayan 1,9 milyon Filistinli, barınma, gıda, temiz su, ilaç ve sağlık hizmetlerinden yoksun bir şekilde mücadele etmektedir.

Editör: Kader GÜL