5000 TL emekli ikramiyesi için yeni gelişme: Çiftçiler için Cumhurbaşkanı Erdoğan devreye girdi

Cumhuriyetin 100. yılına özel olarak çalışan olmayan emeklilere verilen 5000 TL emekli ikramiyesi, geçtiğimiz haftalarda hesaplara yattı. Ancak ÇKS sistemine kayıtlı olan çiftçiler, çalışan emekli kapsamında değerlendirildiği için bu ikramiyeden yararlanamadı.

Çiftçiler neden ikramiyeden yararlanamadı?

ÇKS, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen, çiftçilerin tarımsal faaliyetlerini kayıt altına aldığı bir sistemdir. Bu sistemde kayıtlı olan çiftçiler, tarımsal desteklemelerden yararlanma hakkı elde ederler.

5000 TL emekli ikramiyesi düzenlemesinde, çalışan emekliler kapsam dışında tutulmuştu. Bu kapsamda, ÇKS sistemine kayıtlı olan çiftçiler de yer aldı.

Çiftçiler, ikramiyeden yararlanamadıkları için tepki gösterdi. AK Partili milletvekillerine telefon yağmuruna tutan emekli çiftçiler, "Biz yıllar önce ÇKS sistemine kayıt yaptırmıştık. Hâlâ bunun sürdüğünü bile bilmiyoruz. Yıllardır çalışmıyoruz" dedi.

Erdoğan devreye girdi

AK Parti grubu ve parti yönetimi, vatandaştan gelen bu talepleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a iletti. ÇKS sistemine kayıtlı emekli çiftçiler ile ilgili bir düzenleme yapılmasının doğru olacağını dile getirdi.

Karadeniz gezisi sırasında çay üreticileri de ikramiyeden yararlanamadıklarını, bununla ilgili bir düzenleme yapılmasına ilişkin beklentilerini Erdoğan'a iletmişti.

Başkan Erdoğan, ilgili bakanlar ile problemin çözümü için konuşacağını, buna bakmalarını isteyeceğini söyledi.

ÇKS sistemine kayıtlı emekli çiftçilere 5000 TL emekli ikramiyesi ödenmesi için yapılması muhtemel düzenleme şu şekilde olabilir:

Sigara Fiyatlarına Büyük Zam! 5 Eylül 2024'te Marlboro, Parliament, Murratti, Lark, LM ve Chesterfield Fiyatları Güncellendi Sigara Fiyatlarına Büyük Zam! 5 Eylül 2024'te Marlboro, Parliament, Murratti, Lark, LM ve Chesterfield Fiyatları Güncellendi

ÇKS sistemine kayıtlı olan emekli çiftçiler, çalışan emekli kapsamından çıkarılacak.
Bu kapsamda olan emekli çiftçilere, 5000 TL emekli ikramiyesi ödenecek.
Bu düzenlemenin, yaklaşık 1.6 milyon emekli çiftçiyi kapsaması bekleniyor. Düzenlemenin ne zaman yürürlüğe gireceği ise henüz belli değil.

Yapılması muhtemel düzenleme, ÇKS sistemine kayıtlı olan tüm emekli çiftçileri kapsayacak. Bu kapsamda, tarım ve hayvancılıkla uğraşan emekli çiftçiler yer alacak.

Düzenleme, emekli çiftçilerin ekonomik durumunu iyileştirmeye katkıda bulunacak. Ayrıca, çiftçileri tarımsal üretime teşvik edecek.

Emekli çiftçilerin ekonomik durumu iyileşecek.
Çiftçiler tarımsal üretime daha fazla yönelecek.
Tarımsal üretim artacak.
Tüketici fiyatları düşecek.
Düzenlemenin olumlu etkilerinin görülmesi için, düzenlemenin bir an önce yürürlüğe girmesi gerekiyor.

Editör: Kader GÜL