Uzmanlardan korkutucu uyarı: Diş fırçasından bulaşabilecek ölümcül bir hastalık

Dünyada milyonlarca kişi, tedavi edilebilir bir hastalık olan ancak tedavi edilmezse kansere, ciddi karaciğer hasarına ve ölüme yol açabilen Hepatit C ile yaşadıklarının farkında değil.

Hastalığı olan kişiler semptomları fark etmeden onlarca yıl boyunca bu hastalıkla yaşayabilirler ancak tespit edilmediği takdirde bu noktada karaciğerde oluşan hasar geri döndürülemez olabilir.

Ancak virüs, enfeksiyonun erken evrelerinde tespit edilirse, basit antiviral ilaçlar kullanılarak neredeyse %100 başarı oranıyla tedavi edilebilir.

Mirror'ın haberine göre, sağlık uzmanları ve hayır kurumları artık İngilizlere, virüsü mümkün olduğu kadar erken yakalamak için evde test yapmalarını tavsiye ediyor.

Hepatit C, yorgunluk, iştahsızlık, bulantı, kusma, mide krampı, depresyon ve sarılık gibi belirtileri olan kan yoluyla bulaşan bir virüstür. Diş fırçası ve tıraş makinesinin paylaşılması da dahil olmak üzere kandan kana temas yoluyla yayılabilir.

Kan yoluyla bulaşan hastalık genellikle ortak iğneler ve ortak ilaç alma ekipmanları yoluyla bulaşır ancak virüs oranlarının daha yüksek olduğu ülkelerde tıraş makinesi ve diş fırçalarının paylaşılması da enfeksiyon riskini artırabilir.

Hepatit C Vakfı CEO'su Rachel Halford, "Hepatit C konusunda kamuoyunun farkındalığı çok düşük olduğundan kamuoyunda test eksikliği var. Aslında virüse yakalanma riski olduğunu bilmeyen binlerce insan olabilir." dedi.

Hepatit C'den korunmak için alınabilecek önlemler şunlardır:

Güvenli seks yapın: Kondom kullanarak, cinsel yolla bulaşan hastalıkların (CYBH) yayılmasını önleyebilirsiniz.
Enjeksiyon yoluyla uyuşturucu kullanmayın: Enjeksiyon yoluyla uyuşturucu kullanımı, Hepatit C'ye yakalanma riskini artıran en önemli faktörlerden biridir.
Kan ürünlerini yalnızca güvenilir kaynaklardan alın: Kan ürünlerinin güvenilir kaynaklardan alındığından emin olmak için, kan bağışı yapan kuruluşlardan veya eczanelerden alın.
Diş fırçanızı ve tıraş makinenizi başkalarıyla paylaşmayın: Diş fırçası ve tıraş makinesi gibi kişisel bakım ürünlerini başkalarıyla paylaşmak, Hepatit C'ye yakalanma riskini artırabilir.
Diş fırçanızı ve tıraş makinenizi başkalarıyla paylaşıyorsanız, bunları her kullanımdan sonra iyice durulayın. Ayrıca, diş fırçanızın başlığını düzenli olarak değiştirin.

Kulak Çınlamasının Ardındaki Sağlık Sorunları ve Çözüm Yolları Kulak Çınlamasının Ardındaki Sağlık Sorunları ve Çözüm Yolları

Hepatit C, erken teşhis ve tedavi ile önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bu nedenle, risk altındaysanız, test yaptırmayı unutmayın.

Hepatit C'nin diş fırçası yoluyla bulaşması, genellikle ortak diş fırçasını kullanan kişilerin kanının birbirine karışması sonucu gerçekleşir. Bu durum, özellikle aynı evde yaşayan kişilerin diş fırçalarını paylaşmaları durumunda daha olasıdır.

Diş fırçasının başlığından kan damlacıklarına bulaşan Hepatit C virüsü, başka bir kişinin diş fırçasına bulaşabilir ve bu kişide enfeksiyona yol açabilir.

Diş fırçası yoluyla Hepatit C bulaşma riskini azaltmak için, diş fırçanızı başkalarıyla paylaşmaktan kaçınmalısınız. Ayrıca, diş fırçanızın başlığını düzenli olarak değiştirmeniz de önemlidir.

Diş fırçanızın başlığını her üç ayda bir veya daha sık değiştirmeniz önerilir. Diş fırçanızın başlığı hasarlı veya yıpranmışsa, bunu hemen değiştirmeniz gerekir.

Diş fırçanızın başlığını değiştirmenin yanı sıra, diş fırçanızı her kullanımdan sonra iyice durulamanız da önemlidir. Bu, diş fırçanızdaki kan damlacıklarını temizlemeye yardımcı olacaktır.

Diş fırçanızın başlığını değiştirirken veya diş fırçanızı yıkarken, ellerinizi sabun ve suyla iyice yıkadığınızdan emin olun. Bu, Hepatit C virüsü gibi enfeksiyonların yayılmasını önlemeye yardımcı olacaktır.

Hepatit C, ciddi bir hastalıktır ancak erken teşhis ve tedavi ile tedavi edilebilir. Risk altındaysanız, test yaptırmayı ve Hepatit C'den korunmak için gerekli önlemleri almayı unutmayın.

Editör: Kader GÜL