Asgari ücret zammı için alt sınır yüzde 35'e oldu!

Asgari ücret zammı için son tahminler, Kasım ayı enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından netleşmeye başladı. Üst üste gelen açıklamalar sonrası asgari ücrette alt sınırın enflasyon farkına göre belirleneceği kanaati oluştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan'a hem asgari ücrete yüzde 35 oranında zam yapılacağı ve böylece asgari ücretin de 15 bin 393 liraya yükseleceğine ilişkin yapılan yorumlar hem de Bakan Işıkhan'ın tek zam açıklaması soruldu. Erdoğan şu yanıtı verdi:

"Asgari ücretle ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan şu anda çalışmalarını yapıyor. Bu çalışmalarını olgunlaştırdıktan sonra nihai tabloyu önümüze koyacak. Çünkü burada işçi, işveren temsilcileri ile görüşmelerini bitirdikten sonra bize neticeyi getirecek. Biz de kendisini dinleyeceğiz. Ondan sonra en uygun asgari ücret neyse bunun kararını vereceğiz. Bütün mesele tarafları mağdur etmeden bir neticeye varabilmek."

Erdoğan'ın bu açıklamasıyla birlikte asgari ücrete yüzde 35 zam ihtimali kuvvet kazandı. Kasım ayı enflasyon verileri de bu ihtimali destekledi. Temmuz ayında yapılan son zammın ardından geçen 5 ayda enflasyon farkı 35,24 olarak kaydedildi.

Yüzde 100 Devlet Destekli Yeni Tarım Modeli Hayata Geçirildi Yüzde 100 Devlet Destekli Yeni Tarım Modeli Hayata Geçirildi

Bu durumda, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda asgari ücrete yüzde 35 zam yapılması durumunda, net asgari ücret 11 bin 402 liradan 15 bin 393 liraya yükselecek.

Ancak, komisyonda işçi ve işveren temsilcilerinin farklı talepleri de olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Bu durumda, asgari ücrete yapılacak zam oranı yüzde 35'in üzerinde veya altında da olabilir.

Asgari ücret zammı için son karar, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 11 Aralık'ta yapılacak toplantısında verilecek.

Editör: Kader GÜL