Anayasa Mahkemesi, Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay'ın milletvekili seçilmesine ve mazbatasını almasına rağmen hâlâ cezaevinde tutulmasının, seçilme hakkı ve kişi hürriyeti ile güvenliği hakkı yönünden hak ihlali olduğuna karar verdi. AYM'nin 9 üyesi hak ihlali yönünde oy kullanırken, 5 üye ret oyu verdi. Kararın ardından Can Atalay'ın avukatlarının tahliyesi için başvuruda bulunması bekleniyor.

Atalay'ın annesi Şükran Atalay, karar sonrası yaptığı açıklamada, "Hâlâ hâkimler var. Kimse umudunu kaybetmesin, iyi insanlar var" ifadelerini kullandı.

Atalay'ın partisi TİP, sosyal medya hesaplarından "Halk kazandı! AYM, Hatay Milletvekilimiz Can Atalay’ın tutukluluğunun hak ihlali olduğuna karar verdi" açıklamasını yaparak, "Şimdi arkadaşımız, halkın vekili Can Atalay derhal serbest bırakılmalı!" çağrısı yaptı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kararın gerekçeli hali açıklanmadan işlem yapılmasının doğru olmadığını belirtti. Gerekçeli kararın ardından işlemlerin yapılacağını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Zirvesi'nde aile fotoğrafında yer aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Zirvesi'nde aile fotoğrafında yer aldı.

İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç, AYM'nin kararıyla ilgili olarak, "Anayasa Mahkemesi, milletvekili seçilmesine ve mazbatasını almasına karşın cezaevinde tutulan TİP Hatay Milletvekili Av. Can Atalay'ın seçilme hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı yönlerinden 'hak ihlali' olduğuna karar verdi" açıklamasını yaptı. Saraç, Atalay'ın seçilmiş bir milletvekili olarak yasama faaliyetlerine derhal katılmasının önündeki engellerin kaldırılmasının, T.C. Anayasası ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile koruma altında olan seçme ve seçilme hakkı gereği olduğunu vurguladı.

Atalay'ın avukatları, mazbatasını alarak tutukluluğun sona ermesi için başvuruda bulunmuş, ancak Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi bu talebi reddetmişti. Bunun üzerine Atalay, avukatları aracılığıyla AYM'ye bireysel başvuruda bulunmuştu. AYM, dosyayı 12 Ekim’de görüşmüş, ancak bir üyenin 'dosyaya hazırlanmadığını' belirtmesi üzerine kararı 25 Ekim’e ertelemişti.

Editör: Kader GÜL