Yatırımcılar, bu hafta açıklanacak ekonomik verileri yakından takip edecek.

Orta Doğu'daki Jeopolitik Riskler Altın Piyasasını Etkiliyor

Yılın ilk işlem gününde, Orta Doğu'da devam eden jeopolitik riskler, altın piyasasında etkili oluyor. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 2024 içinde faiz indireceği beklentileri, değerli metali destekleyen diğer bir faktör olarak öne çıkıyor.

Fed'in Yönetimindeki Belirsizlik

Özellikle Kızıldeniz'de Husilere ait botların batırılması ve İran'ın bölgeye savaş gemisi göndermesi, risk iştahını düşürüyor ve güvenli liman talebini arttırıyor. Yatırımcılar, Fed'in gelecek dönem politikalarına dair ipuçlarını verebilecek olan ABD'deki istihdam raporu ve Fed'in toplantı tutanaklarını merakla bekliyor.

Fed'in Faiz İndirimi Beklentileri ve Altın Piyasasındaki Yansımaları

2023 yılında gerçekleşen faiz artışları, doları desteklemiş ve altın fiyatlarını baskılamıştı. Ancak, Fed'in faiz artışlarını durdurması ve gelecek yıl indirime geçeceği beklentileri, değerli metali desteklemişti. Bu yılın ilk toplantısında politika faizini sabit bırakması beklenen Fed, mart ayında yüzde 85 ihtimalle ilk faiz indirimini gerçekleştirebilir.

Altın Piyasasında Güncel Durum

Cuma günü yüzde 0,2 azalışla günü 2 bin 63 dolardan tamamlayan altının ons fiyatı, sabah 10.30 itibarıyla önceki kapanışının yüzde 0,6 üzerinde 2 bin 75 dolardan işlem görüyor. Gram altın ise tarihi yüksek seviye olan 1981 TL'ye ulaşıyor.

Çeyrek altın 3 bin 240 TL'den, Cumhuriyet altını ise 12 bin 920 TL'den işlem görüyor.

Uzman Görüşleri ve Beklentiler

OANDA Asya Pasifik kıdemli piyasa analisti Kelvin Wong, "Altındaki kısa vadeli yükseliş eğilimi, ons başına 2017 dolarlık temel destek seviyesinin üzerinde hala bozulmadan duruyor." Wong'a göre, Aralık Fed toplantısında yaşanan değişiklikler, yatırımcıları Fed'in eğilimine daha yakından bakmaya yönlendiriyor.

Altın Fiyatları İçin Kritik Üç Başlık Altın Fiyatları İçin Kritik Üç Başlık

Tacirler Yatırım Günlük Bülten'de ise, "Ons altına yönelik pozitif beklentimizi koruyoruz. 2024 yılında alternatif getirilerdeki düşüşün kademeli olarak süreceği ve ons altındaki yükseliş eğiliminin korunacağı görüşündeyiz." ifadeleri yer alıyor.

Editör: Kader GÜL