İstanbul'da 2.500 Yeni Taksiyle Taksi Sorununa Modern Çözüm İstanbul'da 2.500 Yeni Taksiyle Taksi Sorununa Modern Çözüm

**NATO Zirvesi Sonuç Bildirgesi: Ukrayna'ya Destek ve Rusya'ya Kınama**

Washington D.C.'de iki gün süren NATO zirvesinin sonuç bildirgesi yayımlandı. Bildirgede, NATO'nun Ukrayna'yı tam Avrupa-Atlantik entegrasyonuna giden geri dönüşü olmayan yolda desteklemeye devam edeceği vurgulandı. Müttefiklerin, önümüzdeki yıl içinde Ukrayna'ya en az 40 milyar avro (43,28 milyar dolar) askeri yardım finansmanı sağlamayı planladıkları belirtildi.

Bildirgede, Ukrayna'nın güvenlik düzenlemelerini seçme ve dış müdahale olmadan geleceğine karar verme hakkının tam olarak desteklendiği ifade edildi. "Ukrayna'nın geleceği NATO'dadır" ifadesiyle Ukrayna'nın İttifak'a katılma sürecine olan bağlılık teyit edildi. Rusya’nın Ukrayna'daki savaşın tek sorumlusu olduğu ve insan hakları ihlalleri için cezasız kalamayacağı vurgulandı.

NATO, Belarus, Kuzey Kore, İran ve Çin'in Rusya'nın savaşını kolaylaştıran eylemlerini kınadı. Çin, Rusya'nın Ukrayna'daki savaş çabalarının "kesin olarak kolaylaştırıcısı" olarak nitelendirilirken, Pekin'in Avrupa-Atlantik güvenliğine sistemik zorluklar yaratmaya devam ettiği belirtildi. Çin'e, Rusya'nın savaş çabalarına maddi ve siyasi desteği durdurması çağrısında bulunuldu.

Bildirgede, terörle mücadelenin NATO'nun kolektif savunması açısından vazgeçilmez olmaya devam ettiği vurgulandı. Teröristler ve terör örgütleri tarafından ortaya konan tehditlere kararlılıkla karşı koyulacağı ifade edildi. Ayrıca, Batı Balkanlar ve Karadeniz bölgelerinin NATO açısından stratejik öneme sahip olduğu ve bu bölgelerdeki güvenlik ve istikrarın korunacağı belirtildi.

1936 Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ne atıf yapılarak, Karadeniz bölgesinin güvenliği, emniyeti, istikrarı ve seyrüsefer özgürlüğünün korunmasına yönelik çabalar teyit edildi. 75. NATO Zirvesi’ne ev sahipliği için ABD’ye teşekkür edilirken, 2025'te Hollanda'da gerçekleşecek zirvenin ardından bir sonraki zirvenin Türkiye'de yapılacağı duyuruldu.

Editör: Çetin KEYDAL