1 Ocak 2024'te Başlıyor: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan Yeni Düzenleme

Türkiye'de şehirler arası otobüs taşımacılığında önemli bir değişim kapıda. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, 1 Ocak 2024 tarihi itibarıyla şehirler arası otobüslerde konum, saat gibi anlık verilerin paylaşıldığı araç takip cihazlarının zorunlu hale getirileceğini duyurdu. Bu yenilikle birlikte, sektörde akıllı ve güvenli taşımacılık standartlarına geçiş yapılacak.

Sistemin Avantajları ve Uygulanma Süreci

Uygulanacak olan araç takip cihazı, Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi'ne (U-ETDS) entegre edilecek. Bu entegrasyon sayesinde otobüslerin konum, tarih ve saat bilgileri iki dakikalık periyotlar halinde bakanlığa elektronik ortamda iletilerek güncel ve doğru veriler elde edilecek.

AB Sürecinde Bir Adım: Mustafa Yıldırım'ın Görüşleri

Tüm Otobüsçüler Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Yıldırım, bu uygulamanın Avrupa Birliği'ne uyum sürecinde önemli bir adım olduğunu belirtti. Yıldırım, "Artık ertelenmemesi lazım. Bunun trafik kazalarını önlemede çok önemli bir etken olacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullanarak, sektörün güvenliğini vurguladı.

Yaptırımlar ve Geçiş Süreci

Ancak, Yıldırım, 70 bin araca takılacak olan bu sistem için kısa bir sürenin yetersiz olduğunu belirtti. Bakanlıkla yapılan görüşmelerde süre konusunda itirazda bulunan Yıldırım, "Zorunluluğu kaldırmayalım fakat yaptırımları erteleyelim. Çünkü çok ağır yaptırımlar geliyor, firmaların kapanmasına kadar olan bir süreci yaşatacaklar" dedi. Yıldırım, bakanlığın da yaptırımları ertelemeyi düşündüğünü belirterek, takip sistemi zorunluluğunun devam etmesi konusunda mutabık kaldıklarını sözlerine ekledi.

Akıllı Sistemlerle Kazaların Önüne Geçmek

"Ulaştırma Bakanlığı Türkiye'de devrim niteliğinde Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetleme Sistemi'ni kurdu. Asayiş olayları, terör olayları bu sayede önlenebilir oluyor" diyerek, sistemin güvenlik ve denetim açısından ne kadar önemli olduğunu vurguladı.

Hayvanlarda Cinsiyet Belirleme Hayvanlarda Cinsiyet Belirleme

Geleceğe Yönelik İleri Adımlar

Araç takip cihazlarının yanı sıra, Yıldırım yangın söndürme sistemlerinin de zorunlu hale gelmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, korsan taşımacılığın önlenmesinde akıllı sistemlerin etkin rol oynayacağını ifade etti.

Destek Hepimizin Geleceği İçin

Sektöre getirilen bu yeniliklerle birlikte, şehirler arası otobüs taşımacılığı daha güvenli, daha şeffaf ve daha denetlenebilir bir hale gelecek. Bu adımların desteklenmesi, Türkiye'nin trafik güvenliği ve taşımacılık sektöründeki uluslararası rekabet gücünü artırmaya yönelik önemli bir adım olacaktır.

Editör: Kader GÜL