12. Kültürel Çeşitlilik ve Sanat 12. Kültürel Çeşitlilik ve Sanat

Çiftlikköy'de Fabrika Hafriyatında Bin 800 Yıllık Roma Dönemi Mezar Steli Bulundu

Yalova'nın Çiftlikköy ilçesine bağlı Taşköprü beldesinde bulunan bir fabrika arazisinde gerçekleştirilen hafriyat çalışması sırasında, yaklaşık bin 800 yıl öncesine tarihlenen önemli bir tarihi eser keşfedildi. Bu keşif, Roma dönemine ait olduğu düşünülen yazılı ve kabartmalı mermer bir mezar stelinin bulunmasıyla gerçekleşti.

Mezar steli, fabrika arazisindeki hafriyat çalışmasını yürüten işçiler tarafından fark edildi. Yaklaşık 2,5 metre yüksekliğinde olan ve iki parçadan oluşan mezar steli üzerinde insan figürleri ve Roma dönemine ait yazılar taşıyor. Bulunan tarihi eser, Çiftlikköy'deki fabrika sahasında yapılan hafriyat sırasında ortaya çıktı.

Bulunan mezar steli Yalova Müze Müdürlüğü ve jandarma ekiplerine bildirildi. Müze yetkilileri, mermer mezar stelini fabrika arazisinden çıkararak müzeye nakletti. Yaklaşık 40 yıl önce fabrika arazisine atılan molozların içinde bulunan bu önemli tarihi eser, tarihî ve kültürel bir zenginlik olarak koruma altına alındı.

Yalova'da bulunan mezar steli üzerindeki kabartmalar ve yazılı bilgiler üzerinde detaylı araştırmalar devam ediyor. Bu tarihi eserin hangi döneme ait olduğu, üzerindeki yazıların ne anlama geldiği ve mezarın kimin için yapıldığına dair bilgilere ulaşabilmek için çalışmalar yürütülüyor.

Antik döneme ait bu mezar steli keşfi, bölgenin tarihî zenginliklerine ve geçmişine ışık tutan önemli bir buluntu olarak kayıtlara geçti.

Editör: Seniha BESLER