Ülkü Koçoğlu’nun öncülüğünde kurulan çiftlik, ‘helix aspersa maxima’ türündeki kara salyangozunun üretim ve pazarlamasıyla dikkat çekiyor.
Koçoğlu, yaptığı açıklamada, ülke ekonomisine katkı sağlamak ve kadınlara yeni iş alanları açmak amacıyla salyangoz yetiştiriciliğine yöneldiğini belirtti. Dünya çapındaki salyangoz çiftliklerini araştırarak bu alanda yatırım yapmaya karar veren Koçoğlu, “Ülkemizde yapılabilecek toprak, su analizleri ve iklim koşullarını da değerlendirerek bir salyangoz çiftliği kurup ülkeme, şehrime döviz girdisi sağlamak istedim.” dedi.
Çiftlikte, hem salya hem de salyangoz eti anlamında dünyada en çok tercih edilen ‘helix aspersa maxima’ türü salyangozlar yetiştiriliyor. Koçoğlu’nun başlıca prensiplerinden biri ise sıfır atık ilkesine uygun olarak çalışmak. Bu kapsamda, salyangozların yemlerini çiftlik içinde hazırlıyorlar.
Öte yandan, Koçoğlu’nun hedeflerinden biri de kendi kozmetik markasını oluşturarak, organik salyalarıyla kremler üretmek. Bu konuda Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) ile proje hazırlığına girdiklerini söyleyen Koçoğlu, organik alanda büyütülen salyangozların salyalarıyla kendi kremlerini oluşturacaklarını belirtti.
Çiftlik, şu anda 3 kişiye istihdam sağlarken, ilerleyen dönemlerde kadın çalışan sayısını artırmayı hedefliyor. Koçoğlu, “Üretime ve özellikle ihracat ürünü olarak çok kıymetli olan salyangoza değer verilmesi, bu çiftliklerinin sayısının artması ve toplu bir hareket olarak ülkemize kazanç sağlamayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.
Koçoğlu’nun çiftlikteki hedefi ise 20 ton salyangoz üretmek. İhracata yönelik hazırlıklarını tamamlayan Koçoğlu, firmalarla yapılan görüşmelerin ardından hasatla ilgili geri dönüşleri bekliyor.
Bu başarılı girişim, Trabzon’un tarımsal potansiyelini ve girişimcilik ruhunu bir kez daha gözler önüne seriyor. Ülkü Koçoğlu’nun öncülüğünde kurulan salyangoz çiftliği, sadece ekonomik anlamda değil, aynı zamanda çevresel ve sosyal açıdan da önemli bir adımı temsil ediyor.