Trabzon’da Gezilecek Yerler Nerelerdir?

paragraf-metniniz-8.png

Trabzon, Türkiye’nin Karadeniz bölgesinde yer alan tarihi ve turistik bir şehirdir. Bu şehir, kendine özgü kültürü, lezzetleri ve doğal güzellikleri ile gezginlerin ilgisini çekmektedir. Trabzon’da gezilecek yerlerin sayısı oldukça çoktur.

Trabzon, Türkiye’nin Karadeniz bölgesinde yer alan tarihi ve turistik bir şehirdir. Bu şehir, kendine özgü kültürü, lezzetleri ve doğal güzellikleri ile gezginlerin ilgisini çekmektedir. Trabzon’da gezilecek yerlerin sayısı oldukça fazladır. Bu nedenle, gezginlerin hangi yerleri ziyaret etmeleri gerektiği konusunda bazen kararsız kaldıklarını görüyoruz. Bu yazıda, Trabzon’da gezilecek en önemli yerleri sizinle paylaşacağız.

Ayasofya Müzesi
Ayasofya Müzesi, Trabzon’un en önemli turistik yerlerinden biridir. Bu müze, Bizans İmparatorluğu döneminde inşa edilmiş ve daha sonra cami olarak kullanılmıştır. Müzenin içinde birçok tarihi eser, sanat eseri ve mozaikler bulunmaktadır.
 Trabzon’da 1024 tarihinde Trabzon İmparatorluğunu kuran Kral I. Manuel tarafından 1250 – 1260 yılları arasında yaptırılmıştır. 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından Trabzon fethedildikten sonra ise 1584 yılında yine sultanın emriyle Kürd Ali Bey tarafından kiliseye bir minber ve müezzin mahfili eklenerek camiye dönüştürülmüştür. Fakat cami uzun süre onarılmamış ve ibadete kapalı kalmıştır. Bunun üzerine 1865’de Müslüman cemaatin topladığı 95.000 kuruş ile Rum ustalar tarafından onarıldıktan sonra yeniden camiye dönüştürülmüştür. I. Dünya Savaşı esnasında ise Trabzon’u işgal eden Rus ordusu tarafından depo ve askeri hastane olarak kullanılmıştır. Geç Bizans Kiliselerinin en iyi örneklerinden olan Trabzon Ayasofya Müzesi yüksek kasnaklı bir kubbeye sahiptir. Muazzam bir işçiliğin görüldüğü yapıda Hıristiyan sanatının yanı sıra Selçuklu Döneminin de etkileri görülmektedir. 1960 yılına kadar cami olarak kullanılan yapı 1964 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilerek müze haline getirilmiştir. 2013 yılında yeniden Müslümanların ibadetine açılmıştır.

Atatürk Köşkü
Avrupa ve Batı Rönesans mimarisinin etkilerini taşıyan ve gösterişli Avrupa simgeleri kullanılan bina, 19. yüzyıl başlarında Trabzon’a hâkim Soğuksu sırtlarında Konstantin Kabayanidis tarafından yazlık ev olarak yaptırılmıştır. Köşkün giriş katında oturma odası, dinlenme odası, yemek odası ve misafir odası bulunmaktadır. Birinci katta çalışma odası, büyük yatak odası, bekleme odası ve toplantı odası vardır. İkinci katta ise iki küçük oda mevcuttur. Atatürk, 1924 yılında Trabzon’a ilk ziyaretini gerçekleştirdiğinde bu köşkte ağırlanmış ancak konaklamamıştır. İkinci kez Kasım 1930’da Trabzon’u tekrar onurlandırdığında köşkte ağırlanmış ve çok memnun kalmıştır. Haziran 1937’de kendisi için düzenlenen köşkte iki gece kalmış ve 11 Haziran gecesi bu köşkte bütün mal varlığını, canından çok sevdiği Türk ulusuna armağan etme kararı almış ve mal varlığının bir listesini hazırlayarak gereğinin yapılması için başbakana göndermiştir. Atatürk Trabzon’daki köşkten mal varlığını milletine adarken şöyle demiştir: “Mal ve mülk bana ağırlık veriyor. Bunları milletime bağışlamakla ferahlık duyacağım. İnsanın serveti kendi manevi kişiliğinde olmalıdır. Ben büyük milletime daha çok şeyler vermek istiyorum.” Atatürk Köşkü olarak anılan bu bina 1943 yılında müzeye dönüştürülerek hizmete açılmıştır.

Boztepe
Trabzon’da doğal güzelliklerin arasında yer alan Boztepe, şehrin en popüler turistik yerlerinden biridir. Boztepe Teleferik, şehir merkezinden Boztepe’ye kadar giden bir teleferik hattıdır. Teleferik yolculuğu, muhteşem Karadeniz manzarası ile birlikte unutulmaz bir deneyim sunar.
Sümela Manastırı
Sümela Manastırı, Trabzon’daki en önemli tarihi yerlerden biridir. Manastır, mağara benzeri bir yapıya sahiptir ve 4. yüzyılda inşa edilmiştir. İçinde Bizans dönemine ait freskler, fresko kalıntıları, yazıtlar ve dini eserler bulunmaktadır.

Maçka ilçesindeki Altındere vadisi sınırları içerisinde yer alan Meryem Ana Deresi’nin batı yamaçlarında, deniz seviyesinden 1.150 metre yükseklikte konumlanmış olan Kara (Antik Yunanca adı: Mela) Tepesi üzerinde yer alan Rum Ortodoks manastır ve kilise kompleksine Sumela Manastırı denir. Bu manastır, Karadeniz Bölgesi’nin en önemli tarihi ve turistik mekanlarından biridir ve Trabzon’un simgesel yapılarından biridir.

Sumela Manastırı

Sumela Manastırı, tarihi M.S. 386 yılına kadar uzanan köklü bir geçmişe sahiptir. Manastırın yapım amacı, İsa’nın havarilerinden St. Barnabas ve St. Sophronius’un, Meryem Ana’nın ölümü sonrası onun mucizevi olarak gösterilen ikonunu buraya getirerek yerleştirmeleri ve burayı bir hac yeri haline getirmeleridir. İkonun yerleştirildiği mağaranın çevresine inşa edilen manastır, zaman içinde önemli bir dini ve kültürel merkez haline gelmiştir.

Sumela Manastırı, günümüzde müze olarak hizmet vermektedir ve her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir. Trabzon’un en önemli turistik yerleri arasında yer alan Sumela Manastırı, Karadeniz’in doğal güzellikleri ile birleşerek ziyaretçilerine unutulmaz bir deneyim sunmaktadır.

Uzungöl
Uzungöl, Trabzon’un doğal güzelliklerinden biridir. Yeşil ormanlar ve muhteşem dağ manzaralarıyla ünlü olan bu yer, doğa tutkunları için mükemmel bir yerdir. Trabzon ili, Çaykara ilçesi 1 belde 3 köyden oluşmaktadır. Trabzon’a 99 km ve Çaykara ilçesine 19 km uzaklıkta, deniz seviyesinden 1090 m yükseklikte bulunan Uzungöl, dik yamaçları ve muhteşem orman örtüsü ile Alplerin güzelliğini geride bırakmaktadır. Vadinin ortasında bulunan ve yamaçlardan düşen kayaların Haldizen Deresi’nin önünü kapatmasıyla oluşmuş göl, “Uzungöl” olarak bilinir ve çevreye aynı ad verilmiştir.

Özellikle yakınındaki “Şerah” köyünün yöreye uygun tarzda yapılmış eski ahşap evleri, doğanın güzelliğini tamamlar özelliktedir. Yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çeken Uzungöl, sahip olduğu turistik potansiyeli bakımından çok zengindir. Çevrede trekking, kuş gözlem, botanik amaçlı turların yanı sıra daha yükseklerdeki dağların arasındaki göllere veya yakınlardaki Şekersu, Demirkapı, Yaylaönü gibi diğer yaylalara geziler düzenleme olanağı vardır.  Haldizen Deresi vadisinde, heyelan sonucu dere yatağının tabii baraj şeklinde kapanması sonucu oluşan göl, çevresindeki ladin ormanları ile çekici bir peyzaj sergiler. Göl kıyısında yer alan Uzungöl yerleşmesi Belediye teşkilatına sahip olup, alt yapı çalışmaları devam etmektedir. Trabzon’dan ulaşım, Çaykara’ya kadar 76 km, asfalt ve sonra da 19 km’lik stabilize yol ile sağlanmaktadır. Çaykara Uzungöl yol bağlantısının ıslah edilmesi gerekmektedir.

Çal Mağarası
Trabzon gezilerinde kesinlikle ziyaret etmeniz gereken yerlerden biri olan Çal Mağarası, dünyanın en uzun 2. mağarası olması ile ünlü. Deniz seviyesinden 1050 metre yükseklikte, sarp kayalar arasında gizlenmiş mağara, 8 kilometre gibi etkileyici bir uzunluğa sahip. Çal Mağarası’nın kendine özgü havasının başta astım olmak üzere pek çok solunum yolu rahatsızlığına iyi geldiği de biliniyor. Mağaranın içini iyi düzenlenmiş 400 metrelik yürüyüş yollarıyla keşfedebilir; binlerce yılda oluşmuş sarkıtlar, dikitler ve göletlerin fotoğraflarını çekebilirsiniz. Yaz aylarında mağara çevresinde yer altı suları ile beslenen kaya göletlerinin buz gibi sularında da yüzebilirsiniz. 

Exit mobile version