1. Haberler
  2. Sağlık Haberleri
  3. Tokluk Kan Şekeri Nedir ve Kaç Olmalıdır?

Tokluk Kan Şekeri Nedir ve Kaç Olmalıdır?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tokluk kan şekeri, şeker hastalığının teşhisinde kullanılan yöntemlerden biridir. Bu durum ise kan şekerinin yükselmesine neden olarak farklı sağlık sorunlarına yol açabilir. Yüksek kan şekeri, zamanla kalp, sinir, böbrek ve göz sağlığına zarar verebilir.

Tokluk kan şekeri ölçümü yemek yendikten sonra yapılır. Bu test yardımıyla metabolizmanızın, şekere verdiği tepki ölçülür. Peki, yemek yedikten sonra nasıl bir süreç yaşanır? Yediğimiz besinler midemizde sindirilirken kan şekeri değeri yükselir. Bunun ardından pankreas, kandaki şekerin dokulara taşınabilmesi için insülin salgılar. Normal koşullarda yemeğin üzerinden 2 saat geçtikten sonra insülin ve kan şekeri normal seviyelere iner. Bazı kişilerde ise kan şekeri düzeyi 2 saat geçmesine rağmen yüksek seviyelerde kalır ve bu durum diyabete işaret eder.

Doktorunuz, aşağıdaki türde şikayetleriniz varsa diyabet kontrolü yapmak için bu testi isteyebilir:

Sık idrara çıkma,
Olağandışı susuzluk,
İstemsiz kilo kaybı,
Görmede bulanıklık,
Yorgunluk, halsizlik,
Sık enfeksiyon yaşanması,
Yaraların yavaş iyileşmesi.
Bunun yanı sıra, gebelik sırasında gelişebilecek diyabeti kontrol etmek için de bu testin yapılması istenebilir. Hamile kadınlarda bu testin yapılması hem anne hem de bebek sağlığı açısından önemlidir.

Doktorunuz, diyabetiniz olup olmadığını anlayabilmek için tokluk kan şekeri testinin yanı sıra başka testler de isteyebilir. Bu testler arasında şunlar bulunur:

Açlık Kan Şekeri Testi: En az 8 saat açlığın ardından kan şekeri ölçümü yapılır.
Hemoglobin A1C Testi: Son 3 aydaki ortalama kan şekerinin göstergesidir.
Glikoz Yükleme Testi: Şekerli bir içecek içildikten sonra yapılan kan şekeri testidir.
50 Yaş Üstü Kan Şekeri Kaç Olmalıdır?
Test sonuçları yaşa, cinsiyete, sağlık geçmişine göre değişkenlik gösterebilir. Yaşa göre normal kabul edilen tokluk kan şekeri değerleri şöyledir:

6 yaştan küçükler: 180 mg/dL ve altı
6-12 yaş arası: 140 mg/dL ve altı
13-50 yaş arası: 140 mg/dL ve altı
50 yaş üstü: 140 mg/dL ve altı
Tokluk Kan Şekeri Nasıl Ölçülür?
Bir hemşire, kolunuzdan kan örneği alır ve bu örnek laboratuvara gönderilir. Testten önce sigara içtiyseniz, yoğun stres altındaysanız, yemekten sonra, testten önce kalori içeren yiyecek içecek tükettiyseniz (atıştırmalık bir şeyler ya da şeker yediyseniz), test öncesi yemeniz gereken yemeğin tamamını tüketemediyseniz değerleriniz hatalı çıkabilir. Doğru sonuçlar elde edebilmek için testten önce şu noktalara dikkat edilmelidir:

Yemekten 2 saat sonra ölçüm yapılmalıdır.
Sigara içilmemelidir.
Stresli durumlar test sonucunu etkileyebilir, bu nedenle stresli ortamlardan kaçınılmalıdır.
Alkol ve kafein tüketimi test öncesinde sınırlandırılmalıdır.
Düzenli egzersiz yapılıyorsa, bu durum doktorla paylaşılmalıdır.
Tokluk kan şekeri ölçümü, şeker hastalığı teşhisi ve tedavisinde önemli bir yere sahiptir. Diyabetin erken teşhisi, hastalığın kontrol altına alınmasında kritik rol oynar. Bu nedenle, belirtileriniz varsa veya risk grubundaysanız doktorunuza başvurarak diyabet testi yaptırmanız önemlidir.
Tokluk kan şekeri, şeker hastalığının teşhisinde kullanılan önemli bir yöntemdir. Diyabet sorunu olan kişilerde vücut, kan şekerini dengede tutacak oranda insülin üretemez veya hücreler, üretilen insüline dirençli olabilir. Bu durum, kan şekerinin yükselmesine ve çeşitli sağlık sorunlarına yol açar. Yüksek kan şekeri, zamanla kalp, sinir, böbrek ve göz sağlığına zarar verebilir.

Tokluk kan şekeri ölçümü, yemek yedikten sonra yapılır. Bu test ile metabolizmanızın şekere verdiği tepki ölçülür. Yemek yedikten sonra kan şekeri değeri yükselir ve pankreas, kandaki şekerin dokulara taşınabilmesi için insülin salgılar. Normal koşullarda yemeğin üzerinden 2 saat geçtikten sonra insülin ve kan şekeri normal seviyelere iner. Ancak bazı kişilerde, kan şekeri düzeyi 2 saat geçmesine rağmen yüksek kalır ve bu durum diyabete işaret eder.

Tokluk Kan Şekeri Kaç Olmalı?

Tokluk kan şekeri değerleri, yaşa ve sağlık durumuna göre değişiklik gösterebilir. Genel olarak, normal kabul edilen tokluk kan şekeri değerleri şu şekildedir:

6 yaştan küçükler: 180 mg/dL ve altı
6-12 yaş arası: 140 mg/dL ve altı
13-50 yaş arası: 140 mg/dL ve altı
50 yaş üstü: 140 mg/dL ve altı
Tokluk Kan Şekeri Nasıl Ölçülür?

Bir hemşire, kolunuzdan kan örneği alır ve bu örnek laboratuvara gönderilir. Doğru sonuçlar elde edebilmek için testten önce şu noktalara dikkat edilmelidir:

Yemekten 2 saat sonra ölçüm yapılmalıdır.
Sigara içilmemelidir.
Stresli durumlar test sonucunu etkileyebilir, bu nedenle stresli ortamlardan kaçınılmalıdır.
Alkol ve kafein tüketimi test öncesinde sınırlandırılmalıdır.
Düzenli egzersiz yapılıyorsa, bu durum doktorla paylaşılmalıdır.

Tokluk Kan Şekerinin Önemi

Tokluk kan şekeri ölçümü, diyabet teşhisi ve tedavisinde önemli bir rol oynar. Diyabetin erken teşhisi, hastalığın kontrol altına alınmasında kritik öneme sahiptir. Bu nedenle, belirtileriniz varsa veya risk grubundaysanız doktorunuza başvurarak diyabet testi yaptırmanız önemlidir.

Diyabet Belirtileri

Eğer aşağıdaki belirtileri yaşıyorsanız, doktorunuz tokluk kan şekeri testi yapabilir:

Sık idrara çıkma
Aşırı susuzluk
İstemsiz kilo kaybı
Görmede bulanıklık
Yorgunluk, halsizlik
Sık enfeksiyonlar
Yaraların yavaş iyileşmesi
Bunun yanı sıra, hamilelik sırasında gelişebilecek diyabeti kontrol etmek için de bu testin yapılması gerekebilir. Hamile kadınlarda bu testin yapılması, hem anne hem de bebek sağlığı açısından büyük önem taşır.

Tokluk Kan Şekeri Nedir ve Kaç Olmalıdır?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yazar Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!