Tatlı İsimleri Listesi: En Sevilen, En Meşhur Tatlı İsimleri…

tatli-isimleri.jpg

Tatlılar, geleneksel Türk mutfağına Osmanlı’dan miras kalan ve herkesin severek tükettiği milli damak tadıdır. Hemen hemen herkese göre bir tatlı tarifi bulmak mümkündür. Oldukça zengin olan Türk mutfağındaki tatlılar, zaman içerisinde diğer mutfak kültürleri ile de birleşerek zengin tarifler oluşturmuştur. En çok sevilen ve en çok tarifi yapılan tatlıların detayları paylaşılarak; tatlı severlere rehber niteliğinde bir liste oluşturulmuştur.

Kaç Çeşit Tatlı Vardır?

 Tatlılar, içerikleri ve yapılış şekillerine göre ayrılmaktadır:

 Sütlü tatlılar: Genellikle süt bazlı olan ve hafif yapılı tatlılardır. Sütlaç, muhallebi, kazandibi gibi tarifler, sütlü tatlılara birer örnektir.

 Şerbetli tatlılar: Hamurdan yapılan ve üzerine sıcak ya da soğuk şerbet dökülerek servis edilen tatlılardır. Bunlara; kadayıf, şekerpare, baklava gibi tatlılar örnek verilebilir.

 Su bazlı tatlılar: Bu tatlı türleri genellikle hoşaf, aşure, komposto gibi hafif ve içilebilir tatlılardır.

 Çikolatalar ve pastalar: Kekler, çikolatalar, cheesecake ve her türlü pasta, bu kategori içerisinde yer almaktadır.

 Tatlı İsimleri Listesi

 Şerbetli, sütlü çikolatalı olmak üzere birçok kategoriye ayrılan tatlılar, tatlı severler tarafından merak edilmektedir. Yapılarına göre en çok merak edilen tatlı isimleri listesi şu şekilde belirlenmiştir:
 Şerbetli Tatlılar Listesi

                                                                                         Kalburabastı

                                                                                  Ekmek kadayıfı

  •  Halka tatlısı
  •  Vezir parmağı
  •  Un helvası
  •  Şambali                                                                                      Kemalpaşa
  •  Revani

Şekerle tatlandırılan şerbetin, sıcak ya da soğuk olarak dökülmesi ile yapılır. Şerbetli tatlılar genelde fırınlanır ya da kızartılır.

 Sütlü Tatlılar Listesi                                                                                                    Trileçe                                                                                          Panna Cotta                                                                          Sütlü irmik tatlısı

  •  Meyveli puding
  •  Tavuk göğsü
  •  Süt helvası
  •  Muhallebili kadayıf                                                                     Saray sarması

Temel malzeme olan süt ve şekerin tarifteki diğer ürünlerle birleşmesi sonucu oluşturulur.

 Çikolatalı Tatlılar Listesi

  •  Profiterol
  •  Çikolatalı cheesecake
  •  Sufle                                                                       Çikolatalı kekler
  •  Fıstıklı ve çikolatalı pasta
  •  Ağlayan kek
  •  Damat pastası
  •  Brownie

 En Sevilen Tatlı İsimleri

 Tatlılar, damak tadına göre farklılık gösterse de muhakkak sevilen bir tarifin olduğu zengin bir çeşitliliğe sahiptir. Türk mutfaklarının en sevilen tatlıları şu şekildedir:

  • Lokma
  •  Sütlaç
  •  Aşure
  •  Supangle
  •  Revani                                                                                  Şöbiyet
  •  Muhallebi
  •  Şekerpare

Yapılan araştırmalara göre bu tatlılar, tarifleri en çok merak edilen ve sevilerek tüketilen tatlılardır.

 En Meşhur Tatlı İsimleri

 Bazı tatlılar, yalnızca bu topraklarda değil, tüm dünya mutfaklarında adından söz ettirmektedir. Özellikle yapıldığı yerlerde meşhur olan tatlılar, sırf bu tadı tatmak isteyenler tarafından ziyaret edilmektedir. En meşhur tatlı isimleri;

  • Baklava
  •  Kadayıf
  •  Cezerye
  •  Künefe                                                                              Zerde
  •  Güllaç
  •  Cevizli sucuk                                                               Tulumba tatlısı
  •  Lokum

Özellikle tüm dünyadan, bu tatlıları tatmak isteyenler bulunmaktadır. En meşhur olan ve adıyla markalaşmış bu tatlıların, basit ipuçları ve tarifleriyle evlerde de yapılması mümkündür.

 En Hafif Tatlılar

 Ağır yemeklerin sonunda severek tüketilen ve yemeği hafif bir şekilde sonlandıran birçok tatlı tarifi bulunmaktadır. Aynı zamanda hafif olmaları sebebiyle de günün her saati yenebilen bu tatlılar, yapımı kolay ve az malzeme ile yapılmaktadır. En hafif tatlı alternatifleri arasında;                                                                                          Hoşaf

  •  Komposto
  •  Ayva tatlısı                                                                         Keşkül
  •  Krem karamel

 Bulunmaktadır. Genellikle sütlü ve meyve bazlı olan bu tatlılar, şeker dengesi istenildiği şekilde ayarlanarak, her damak tadına hitap edebilir. Buna benzer olarak; özellikle kış meyvesi olan elma, armut gibi besinler biraz şeker ilavesi ile fırınlanarak hafif birer tatlıya dönüştürülebilir.

Exit mobile version