1. Haberler
  2. Çevre Haberleri
  3. Tarihi Zenginlikler ve Doğal Güzellikler Şehri

Tarihi Zenginlikler ve Doğal Güzellikler Şehri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Malatya Mutlaka Gezilmesi Gereken Yerlerin Listesi

Malatya, Türkiye’nin doğu kesiminde yer alan tarihi ve kültürel zenginliklere sahip bir şehirdir. Malatya’da gezilecek yerler arasında aşağıdaki öneriler bulunmaktadır.

Doğu Anadolu Bölgesinde bulunan bir şehirdir. Türkiye’deki en kalabalık olan 27. şehirdir. Malatya şehri bulunmuş olduğu coğrafi bölgesi ile tarih boyunca çok sayıda medeniyet için ev sahibi olmuştur. Tarihteki en önemli ticaret yollarından ikisi olan Kral yolu ve İpek Yolu Malatya şehrinden geçmektedir. Malatya şehrinin tarihi geçmişi neolitik çağa kadar uzanmaktadır. Malatya ilinde gezilecek çok sayıda tarihi yer bulunmaktadır. Malatya’da gezilecek yerler nerelerdir? İşte Malatya şehrinde mutlaka gezilmesi gerekli olan yerlerin listesini hazırladık.Malatya hem yemyeşil doğası ile hem de zengin kültürü ile çok sayıda gezilip görülecek yere sahip olan bir şehirdir. Malatya’nın tarihi geçmişi içinde barındırmış olduğu çeşitlilik ile bu günlerde şehirde bulunan tarihi kalıntı sayısının fazla olmasına ve çeşitli olmasına neden olmuştur. Malatya şehrindeki ilk yerleşim M.Ö. 7000’li senesine uzanmaktadır. Malatya şehrinin tarihi yapıların çoğunluğu Battalgazi ilçesinde bulunmaktadır. Tarihi yapıları ile görülmesi gereken bir şehir olsa da doğal güzellikleri ile de mutlaka görülmesi gereken yerlerde bulunmaktadır. Malatya’da gezilecek olan yerler Arapgir, Darende ve Akçadağ ilçelerinde bulunmaktadır.Çeşitli güzelliklerinin her birini görebilmek için gezilecek olan yerlerin bulunduğu ilçeler arasındaki mesafelerin uzak olmasından dolayı gezmek için en az iki gün ayrılmalıdır. Malatya şehrinde gezilip görülmesi gereken yerlerin başında Beşkonaklar Etnografya Müzesi ve Malatya Müzesi gelmektedir. Müzeler geçmiş dönemler hakkında çok fazla bilgi edinebilmek için, Malatya ve çevresinin tarihi geçmişini anlayabilmek için mutlaka görülmelidir. Müzeler dışında çok sayıda tarihi yapı bulunmaktadır. Geçmişi M.Ö. 5000 yılına kadar uzanan kalıntılarda bulunmaktadır.

Malatya’nın en güzel yapılarından biri olan Hükümet Konağı, Osmanlı dönemi mimarisini yansıtmaktadır. Binanın dış cephesi ve iç dekorasyonu oldukça etkileyicidir.Malatya Battalgazi CamiiBattalgazi Camii: Malatya’nın simgesi haline gelen Battalgazi Camii, 13. yüzyılda Selçuklu Sultanı II. Alaaddin Keykubat tarafından yaptırılmıştır. Cami, Selçuklu dönemi mimarisinin güzel bir örneğidir.Malatya Kürecik Gözlem EviKürecik Gözlem Evi: Malatya’nın Pütürge ilçesinde yer alan Kürecik Gözlem Evi, Türkiye’nin en önemli astronomi merkezlerinden biridir. Burada gökyüzünü inceleyebilir ve gözlem yapabilirsiniz.Tohma Çayı KanyonuTohma Çayı Kanyonu
Malatya ilinin bir diğer doğal güzelliği ise Tohma çayı kanyonudur. Fırat nehrinin bir kolundan oluşan bu çay Karakaya Barajına dökülmektedir. Darende ilçesi üzerinde bulunan bu çay 20 km uzunluğundadır. Doğa sporları ile ilgilenen çok sayıda kişinin ilgisini çeken bu kanyonda tırmanış, rafting, trekking gibi birçok aktivite yapılmaktadır.Aslantepe HöyüğüAslantepe Höyüğü: Malatya’nın en ünlü arkeolojik alanı olan Aslantepe Höyüğü, M.Ö. 4000 yılına kadar uzanan bir tarihe sahip. Burada yapılan kazılarda Asur, Hitit ve Roma dönemlerine ait kalıntılar bulunmuştur.Aslantepe Höyüğü’nün yanında bulunan Arslantepe Açık Hava Müzesi, ziyaretçilere bölgenin tarihini ve arkeolojisini daha yakından tanıma fırsatı sunmaktadır. Burada arkeolojik kalıntıları görebilirsiniz.Arslantepe Ören YeriArslantepe Ören Yeri
Malatya ilinin merkez ilçesi ile arasında 7 km bulunan Orduzu beldesindeki Arslantepe Türkiye’de bulunan en büyük höyüklerden birisidir. Arslantepe bölgesinde yapılmış olan kazıların ardından M.Ö. 5000 yıl kadar geçmişe sahip ilk yerleşim yerine ait kalıntılar elde edilmiştir. Arslantepe Bizans ve Roma dönemlerine tanıklık etmiştir. Açık hava müzesinde Arslantepe’deki kazılardan çıkarılmış olan eserler sergilenmektedir. Kazılar sırasında ilk çıkarılan eserler sergilenebilecekleri bir yerin henüz olmaması nedeni ile Ankara’ya tanınmış olsa da açık hava müzesinde ilk eserlerin kopyaları da sergilenmektedir.Malatya KalesiMalatya Kalesi
Battalgazi ilçesinde bulunan bir başka tarihi yapılardan biridir. Roma İmparatorlarından Titus döneminde Lejyon Karargahı olarak yapılmaya başlanan surların inşası uzunca yıl sürmüştür. 98 ila 117 yılları arasında Titus tarafından genişletilen surlar 363 senesinde 1. Constantinos zamanında halen yapımı devam eden sur inşaatı hızlandırılmıştır. En son ise 527 ila 565 seneleri arasında Justinianos zamanında surlar son şekillerine sahip olmuşlardır. Evliya Çelebi’nin ünlü eseri olan Seyahatnamede de bu surlardan ve özelliklerinden bahsedilmiştir.Malatya Kalesi, şehrin merkezinde yer alan tarihi bir kaledir. İçerisinde çeşitli yapılar ve tarihi kalıntılar bulunmaktadır. Kaleye çıkarak şehir manzarasının keyfini çıkarabilirsiniz.Silahtar Mustafa Paşa KervansarayıSilahtar Mustafa Paşa Kervansarayı
Battalgazi ilçesinde bulanan ve mutlaka görülmesi lazım olan bir diğer tarihi yapı bu kervansaraydır. Kervansaray dikdörtgen bir alan üzerine IV. Murat’ın silahtarlarından biri olan Mustafa Paşa’nın kendisi yaptırmıştır. 1637 yılında inşa edilip 2007 ila 2010 seneleri arasında restorasyon çalışmaları yapılarak kullanıma açılmıştır. Çocuklar için piyano, ney, seramik, çini, ebru gibi sanat dallarında eğitim verilmek için kullanılmaktadır. Özel turlar ve çeşitli aktiviteler ile birçok ziyaretçiyi ağırlamaktadır.

Yeni Camii
843 senesinde Hocazade Hacı Yusuf’un yaptırmış olduğu bu camii büyük depremin ardından neredeyse tamamen yıkılmıştır. 1913 yılında yeniden inşa edilmesi ile ismi yeni camii olarak anılır.

Malatya Müzesi
1971 senesinde küçük bir alan içerisine kurulan ve ardından 1979 senesinde bugünkü kullanılan Kernek Meydanı’na taşınan müzede çok sayıda köklü tarihe sahip esere yer verilmiştir.

Malatya Müzesi, şehrin tarihini ve kültürünü sergileyen bir müzedir. Müzede eski çağlardan itibaren bölgede bulunan arkeolojik eserler, etnografik objeler ve sanat eserleri sergilenmektedir.

Darende: Malatya’ya yakın olan Darende ilçesi, tarihi ve doğal güzellikleriyle ünlüdür. Balıklı Kaplıca, Hızır Bey Camii ve Nebi Şuayb Türbesi gibi önemli yerleri ziyaret edebilirsiniz.

Beşkonaklar Etnografya Müzesi
Malatya’nın geleneksel olan konakların müzeye çevrilmesi ile oluşmuştur. Her biri 1900’lü senelerin başlarında inşa edilmiş olan ve yan yana inşa edilen beş adet konaktan oluşmaktadır. İki kattan oluşan bu konaklar bugün çok sayıda sanatsal ve kültürel hizmet içi kullanılmaktadır.

Levent Vadisi
Malatya’da gezilip görülmesi gereken doğal yerlerden biri Levent vadisidir. Malatya’nın merkez ilçesine olan uzaklığı 47 km olan Akçadağ ilçesinde bulunmaktadır. İçinde hem tarihi hem de doğal güzellikleri bir arada bulundurur. Paraşüt, kaya tırmanışı, kampçılık ve doğa yürüyüşü gibi çok sayıda alternatif etkinlikte yapılabilmektedir.Günpınar Şelalesi

Gürpınar Şelalesi
Darende ilçesinde bulunan doğal güzelliklerden birisidir. Gürpınar köyünde bulunan şelale Tohma çayı üzerinde bulunur. Doğa yürüyüşü, çevrede bulunan tesislerde yemek yiyebilme fırsat gibi çeşitli aktivitelere olanak sağlayan bir yerdir.

Tarihi Zenginlikler ve Doğal Güzellikler Şehri
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yazar Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!