Kassam Tugayları, Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas'ın silahlı kanadıdır. İzzeddin el-Kassam Tugayları, 1992 yılında İsrail'in Filistin'i işgaline karşı silahlı mücadeleye başlayan Hamas'ın askeri kanadı olarak kuruldu. Adını, 1935 yılında İngiliz sömürgeciliğine karşı mücadele verirken hayatını kaybeden Suriye asıllı Filistin lideri Şeyh İzzeddin el-Kassam'dan alır.

TRT 1 Canlı Yayın En Sevilen Programlar TRT 1 Canlı Yayın En Sevilen Programlar

Tugaylar, Hamas öncesinde Gazze'deki Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) çalışmalarının bir devamı olarak ortaya çıktı. Kassam Tugayları, sadece Filistin toprakları içinde faaliyet gösterme stratejisini benimsemiştir.

Kassam Tugayları'nın organizasyon yapısı, İsrail tarafından tespit edilmeyi zorlaştırmak için dağınık ve hücresel bir şekildedir. Bu nedenle, üyeler birbirlerini genellikle tanımazlar. Tugaylar, "Kuzey Şeridi Tugayı", "Gazze Tugayı", "Orta Tugayı" ve "Güney Tugayı" olmak üzere dört ana bölümden oluşur.

Kassam Tugayları, Hamas'ın askeri kanadı olarak Filistin'in bağımsızlığı ve topraklarının savunulması amacıyla faaliyet gösterir.

Editör: Kader GÜL