1. Haberler
  2. Teknoloji Haberleri
  3. Sanal Sunucu Nedir? Sunucu Türleri Nelerdir?

Sanal Sunucu Nedir? Sunucu Türleri Nelerdir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sanal Sunucu VDS Nedir?

İnternetin artan etkisi ile her geçen gün daha fazla kullanıcı çevrimiçi alışverişe çıkmakta ve her türlü hizmeti tamamen çevrimiçi olarak talep etmektedir. Bu işletmelerin çalışabilmesi için öngörülebilir performansa sahip güçlü sunuculara ihtiyaçları vardır. Uzun yıllar çözümün bare metal server olduğunu görürdük ama bu işler değişiyor. Teknofirst.com.tr olarak biz, ayrılmış kaynaklara ihtiyaç duyulduğunda Sanal Tahsis Edilmiş Sunucuların daha iyi bir seçenek olduğuna inanıyoruz. Daha önce, diyelim ki büyük e-ticaret siteniz için özel kaynaklara sahip olmanız gerekiyorsa, bare metal bir sunucu kiralarsınız veya sunucuyu kendiniz satın alıp bir veri merkezinde toplarsınız. Bu, tahmin edebileceğiniz gibi ölçeklenebilir değildir, bakımı, yönetimi daha zordur ve pahalıdır. VDS sunucuları bu sorunlara bir çözümdür. Tekno First Sanal Sunucuyu (VDS) Açıklıyor En popüler bulut hizmeti tekliflerinden biri olan VDS, kullanıcılara web uygulamalarını geliştirmek, dağıtmak ve barındırmak için yönetilen ancak tahsis edilmiş bir sunucu kiralama olanağı sağlar. Bir müşteriye sağlandıktan sonra, bir VDS diğer müşterilerle paylaşılmaz ve bu nedenle çoklu kiracılık sunmaz. Bir VDS, son kullanıcıların sunucularına İnternet üzerinden küresel olarak erişmesine olanak tanıyan bir uzaktan erişim katmanı tarafından desteklenen işletim sistemi (OS) ile birlikte eksiksiz sunucu donanımının bir bileşimidir. Bir VDS, bir sanal özel sunucuya (VPS) benzese’de, küçük farklılıklar vardır. VDS, uzak ayrılmış bir sunucu sağlarken VPSVPS örneklerini barındıran ve Ana makine kaynaklarını paylaşan fiziksel bir sunucunun üzerindeki bir sanal makinedir

Sanal Sunucu Tanımı

Adanmış bir sunucuyla karşılaştırıldığında, bir Sanal Sunucu, yazılım ve donanım kaynaklarını diğer işletim sistemleriyle (OS) paylaşır. Sanal Sunucular yaygındır çünkü daha verimli kaynak kontrolü sağlayabilirler ve sunucu sanallaştırma yoluyla uygun maliyetlidirler. Geleneksel olarak, fiziksel bir sunucu, tam işlem gücüyle belirli bir göreve veya uygulamaya atanır. Birden çok fiziksel sunucunun bakımı için alan, güç ve para gerekir.

Sanal Sunucu Nedir?

Bir Sanal Sunucu, fiziksel bir adanmış sunucunun işlevselliğini taklit eder. Birden çok Sanal Sunucu, her biri kendi işletim sistemine, bağımsız provizyona ve yazılıma sahip tek bir yalın donanım sunucu üzerinde uygulanabilir. Bir sanal makine sunucusu sanal altyapıyı, sanallaştırma yazılımını kullanır ve sanal ortamlar oluşturmak için fiziksel sunucunun bilgisayar kaynaklarını özetler. Sanal Sunucuların faydaları, uygulamaların ve kaynakların daha hızlı sağlanmasını, geliştirilmiş olağanüstü durum kurtarma ve iş sürekliliğini ve en aza indirilmiş veya ortadan kaldırılmış kesinti süresini içerir. Sanallaştırma ayrıca BT üretkenliğini, çevikliğini, verimliliğini ve yanıt verme hızını artırır. Sanal Sunucuların ek faydaları, azaltılmış işletme maliyetleri ve sermaye ile basitleştirilmiş veri merkezi yönetimini içerir. Sanal Sunucu ortamları, parolaları ve güvenlik sistemlerini nasıl korudukları açısından özel sunucu ortamlarını da taklit eder. Sanal Sunucu barındırma, veri merkezi bakımından daha ucuzdur ve sunucu yazılımı kurulumunun sağlanması, web barındırma maliyetlerini daha da azaltabilir. Kaynak israfı, Sanal Sunucularla ilgili olası sorunların en sık görülenidir. Bu, fiziksel bir makinedeki Sanal Sunucuların taşması, bazı Sanal Sunucuların kaynakları aşırı kullanmasına neden olarak performans sorunlarına yol açtığında gerçekleşir. Ancak, uygun uygulama ile bu kaynak sorunu önlenebilir. Verimliliği elde etmek için yöneticiler, bir fiziksel adanmış sunucuyu birden çok sanal sunucuya bölmek için özel sunucu sanallaştırma yazılımı kullanır. Bir fiziksel sunucuyu birden çok Sanal Sunucuya dönüştürmek, güç ve kaynakların daha iyi kullanılmasını sağlar. Bu da her bir fiziksel sunucunun birden çok işletim sistemini ve uygulamayı verimli bir şekilde çalıştırmasını sağlar.

Fiziksel Sunucu ile Sanal Sunucu Arasındaki Fark Nedir?

Teknik olarak, bir Sanal Sunucu yalnızca fiziksel bir sunucu kiralık sunucu içinde bölümlenmiş bir alan olarak bulunur. Kullanıcılar için çok az fark vardır. Pratik olarak, sunucu sanallaştırmanın aşağıda tartışılan bir dizi avantajı vardır.

Sunucu Sanallaştırma Nedir?

Sunucu sanallaştırma, sunucuyu birden çok Sanal Sunucu gibi görünecek ve çalışacak şekilde bölümlemek veya bölmek için sanallaştırma yazılımı kullanıyor. Her Sanal Sunucu daha sonra kendi işletim sistemini çalıştırabilir ve gerektiğinde kullanılabilir. Bu şekilde, sunucu bir bütün olarak tek bir uygulamaya veya göreve tahsis edilmek yerine birçok şekilde kullanılabilir ve optimize edilebilir.

Sunucu Sanallaştırma Avantajları ve Zorlukları Nelerdir?

Sunucu sanallaştırmanın faydaları şunları içerir: • Uygun maliyetli. Sunucuları bölümlere ayırarak, sunucu tedariki neredeyse sıfır maliyetle önemli ölçüde artar. • Kaynak izolasyonu. Bağımsız kullanıcı ortamları, yazılım testi gibi şeylerin tüm kullanıcıları etkilememesini sağlar. • Enerji ve yerden tasarruf edin. Daha az sunucu, daha az güç tüketimi ve bunları depolamak için daha az alan anlamına gelir. Kaynak kullanımı, en yaygın sunucu sanallaştırma sorunudur. Çok fazla Sanal Sunucu, fiziksel bir sunucuyu kalabalıklaştıracak ve performansa zarar verecektir.

VPS nedir?

Bir sanal özel sunucu (VPS), her bir Sanal Sunucuyu birden çok işletim sistemi çalıştıran paylaşılan bir fiziksel bilgisayar çalıştırıyor olsa da, kullanıcının bakış açısından özel/özel bir sunucu olan bir Sanal Sunucudur. Bir VPS‘ye bazen sanal adanmış sunucu (VDS) da denir. Hem VPS hem de VDSSanal Sunucu türleridir. Sanal Sunucu ile Bulut Barındırma Arasındaki Fark Nedir? Sanal Sunucular ve bulut barındırma ortamları arasındaki temel fark, bir sanal sunucunun bir kullanıcı için oluşturulması, bulut barındırma ise birçok kullanıcı için tasarlanmasıdır.

VPS ve VDS Fark Nedir?

Sanal Sunucular ve sanal masaüstleri, aynı şey olmasalar da, pratikte bilgisayar ağınız için aynı sunucu sanallaştırma hedeflerinden bazılarına ulaşabilir. Sanal masaüstü, farklı kullanıcıların bir bilgisayarda farklı işletim sistemlerini çalıştırmasına, fiziksel makineden ayrı çalışmasına veya birinin kaybolması veya çalınması durumunda bağlı aygıtlara bağlı olmasına izin veren bir teknolojidir. Bir Sanal Sunucu, uzak kullanıcıların çalışmasına ve farklı işletim sistemlerini çalıştırmasına izin verebilir, ancak ek yeteneklere de sahiptir. Örneğin, bir sunucunun tamamını çökertmeden yeni yazılımları veya uygulamaları test etmek için bir sanal sunucu kullanılabilir ve bu sanal masaüstünün rolü değildir. Bir sanal masaüstü sunucusu, bir sanal masaüstü altyapısı biçimidir. Bu tür bir sanal sunucu, bu amaç için tasarlanmış bir Sanal Sunucu üzerinde birden fazla sanal masaüstünü barındırmak için bir sanal masaüstü ortamı oluşturmak için kullanılır.

VPS barındırmanın avantajları

Geleneksel bir web barındırma hizmetinin aksine bir VPS kullanmanın başlıca avantajlarından biri, Abonenin sınırsız kök veya yönetici izinleriyle VPS‘nin işletim sistemine tam erişime sahip olmasıdır. Bu erişim düzeyi, abonelerin VPS‘yi kendi benzersiz gereksinimlerini karşılayacak şekilde yapılandırmasına olanak tanır. Abone ayrıca dosya aktarım protokolü sitesi, posta sunucusu veya e-ticaret ve blog oluşturma gibi etkinlikler için özel uygulamalar ve bağımlılık veri tabanları gibi ek hizmetleri sunucuda barındırmayı tercih edebilir. VPS kullanmanın bir başka avantajı da abonenin birden fazla web sitesini barındırmasına izin vermesidir. Örneğin bir kuruluş, üretim web sitesini ve bir geliştirme sitesini aynı VPS‘de barındırabilir. Benzer şekilde, bir web geliştirme şirketi bir VPS kiralayabilir ve bunu birden fazla müşteri için web sitelerini barındırmak için kullanabilir.

VPS barındırmanın dezavantajları

VPS‘ler, özel bir sunucunun esnekliğini isteyen ancak maliyeti olmayan daha küçük kuruluşlar tarafından yaygın olarak kullanılır. Bir VPS bu gereksinimi karşılayabilmesine rağmen, dezavantajları vardır. Bir VPS kullanmanın birincil dezavantajı, performans eksikliğidir. VPS‘yi sağlayan kuruluş , fiziksel sunucunun barındırabileceği VPS sayısını en üst düzeye çıkarmak için tipik olarak sunucunun performansını kısacaktır. Beklenmedik bir durumda VPS‘nin performansının kısılmaması durumunda, bitişik bir VPS‘nin VPS‘nin performansını etkileme noktasına kadar aşırı kaynak tüketmesi mümkün hale gelir. VPS kullanmanın bir diğer olası dezavantajı güvenliktir. VPS‘ler genellikle, VPS‘leri birbirinden yeterince izole tutabilmesi gereken sunucu sanallaştırmasına dayanır. Buna rağmen, önemli güvenlik gereksinimleri olanlar, en iyi uygulama olarak genellikle çok kiracılı ortamlardan kaçınırlar.

Sanal Sunucu Nedir? Sunucu Türleri Nelerdir?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir